Ustavni sud BiH poništio odredbu Zakona o praznicima RS

© tuzilastvobih.gov.baZgrada Tužilaštva BiH
Zgrada Tužilaštva BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo je danas rešenje kojim je utvrđeno da Narodna skupština RS do danas nije sprovela sudsku odluku od novembra prošle godine, kada je odlučeno da obeležavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa Ustavom jer diskriminiše Hrvate i Bošnjake, koji žive u tom entitetu.

U saopštenju Suda se navodi da je rok za sprovođenje obavezujuće sudske odluke istekao je 25. jula ove godine, a kako ona nije ispoštovana, doneto je rešenje da „sporna odredba entitetskog zakona o praznicima prestaje da važi“, pa ni obeležavanje 9. januara nema više nikakvog zakonskog osnova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik traži odlaganje saslušanja u Tužilaštvu BiH

Ovo rešenje će, kako je najavljeno, biti dostavljeno Tužilaštvu BiH, a stupa na snagu objavljivanjem.

Mediji u BiH su preneli da zaključci Ustavnog suda BiH sada daju konkretno uporište Tužilaštvu BiH za krivično gonjenje osoba za koje se utvrdi da su odgovorne za nesprovođenje obavezujućih sudskih odluka.

Navode i da je Zakonom za takva krivična dela predviđena kazna u rasponu od šet meseci do pet godina zatvora.

Podsećaju da je istraga o ovom slučaju već pokrenuta, te da je prvi koji je pozvan na saslušanje u svojstvu osumnjičenog predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je ranije potvrdio da je dobio poziv za saslušanje, da je spreman da sarađuje sa Tužilaštvom, ali da je zbog izjava predsedavajućeg predsedništva BiH Bakira Izetbegović zabrinut za svoju bezbednost u Sarajevu, i da izjavu može dati samo na teritoriji RS, odnosno video-linkom.

Tužilaštvo se nije izjašnjavalo o toj Dodikovoj izjavi, ali ni o izjavi Izetbegovića koji je predsedniku Srpske predvideo sudbinu Gadafija i Sadama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala