Zvaničnici SNSD-a podnose prijavu protiv sebe Tužilaštvu BiH

© Sputnik / Tatjana TrkićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
SNSD je odlučan da se Dan Republike i dalje obeležava 9. januara, zaključilo je Predsedništvo ove stranke na današnjoj sednici u Banjaluci.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik ocenio je da je veoma važno što je referendum o Danu Republike protekao u mirnoj i demokratskoj atmosferi, i istakao da će Republika Srpska nastaviti da obeležava kao praznik dan svog nastanka, 9. januar.

Na pres-konferenciji nakon Predsedništva SNSD-a u Banjaluci, Dodik je rekao da je referendumom o Danu Republike potvrđena suverena volja naroda i najavio još referenduma u narednom periodu.

Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: Onaj ko udari na državu dobiće od države odgovor

Naredni referendumi bi, kako je rekao, mogli biti organizovani na elektronski način, kako bi se brže i lakše mogli organizovati, a na njima će moći da glasatju samo oni građani koji su šest meseci kao mesto prebivalašita imali adresu u RS.

Dodik je izjavio da će u narednom periodu SNSD podneti apelaciju Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti 1. marta kao tzv. Dana nezavisnosti BiH.

Ponovio je i da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH za saslušanje zbog referenduma o Danu Republike, ali samo u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj ili posredstvom video-linka.

Nakon sednice Predsedništva SNSD-a, u Banskom dvoru u Banjaluci počela je sednica Glavnog odbora ove stranke.

Članovi Predsedništva i Glavnog odbora trebalo bi da potpišu prijavu protiv sebe, koja će biti poslata Tužilaštvu BiH.

U prijavi koju je Dodik pokazao novinarima navodi se da su članovi rukovodstva SNSD-a „kao saučesnici i saradnici Milorada Dodika učestvovali u organizaciji sprovođenju referenduma o Danu Republike Srpske“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala