Hakeri koristili ruske servere za napad na Demokratsku partiju SAD

© Flickr / Markku UlanderČovek za kopjuterom u serverskoj sobi
Čovek za kopjuterom u serverskoj sobi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka kompanija „Tretkonekt“, koja se bavi sajber-bezbednošću, tokom istrage je utvrdila da su hakeri umešani u upad u računare Demokratske partije SAD koristili servere kompanije „King servers“, koja je u državljanina Rusije.
Hakeri - Sputnik Srbija
Američki eksperti: Ruski hakeri odgovorni za napad na istraživačke centre u SAD

Vlasnik ruske kompanije „King servers“ Vladimir Fomenko iz altajskog grada Bijsk, kada je izdavao servere hakerima nije znao da će preko njih biti organizovani napadi na biračke sisteme SAD, izjavio je izvor u policiji ove oblasti.

Američki stručnjaci ranije su izjavili da „King serversu“ pripada šest od osam IP adresa koje je FBI objavio u vezi sa istragom o hakerskim napadima. To je bio jedan od razloga po kojima se u hakovanju video „ruski trag“.

„Stanovnik altajskog Bijska, 26-godišnji Vladimir Fomenko, pre nekoliko godina otvorio je kompaniju ’King servers‘ koja se bavi iznajmljivanjem servera. To se najčešće radi na anonimnoj osnovi i to se desilo ovaj put. On je iznajmio servere, koji su iskorišćeni za napad i mladić za to nije kriv. Njegov posao je apsolutno legalan i odmah nakon incidenta on ih je blokirao“, rekao je izvor.

On je dodao da je Fomenko spreman da pruži američkim specijalnim službama IP adrese, internet protokole, kopije servera, log fajlove i prepisku, ali ga niko nije kontaktirao osim policije Altajskog regiona i novinara, uključujući i američke. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala