„Almaz—Antej“: Operater „Buka“ mogao greškom da obori MH17

© REUTERS / Anthony DeutschVilbert Paulisen iz Ujedinjenog istražnog tima objavljuje rezultate o istrazi oborenog malezijskog aviona MH17
Vilbert Paulisen iz Ujedinjenog istražnog tima objavljuje rezultate o istrazi oborenog malezijskog aviona MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Almaz-Antej“ nije isključio verziju da je MH17 mogao da bude oboren zbog greške operatera protivvazdušne-raketnog kompleksa „Buk“, rekao je savetnik glavnog konstruktora tog koncerna Mihail Mališevski.
Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Moskva: MH17 nije oboren raketom iz Donjecka

„Verovatnoća (greške operatera ’Buka‘) se, prirodno, ne može isključiti. Razloga za to može biti mnogo. Loša obuka posade, neki pogrešno ukucani podaci, neke tragične greške. Na primer, sistem je mogao da bude naoružan pravom bojevom raketom umesto školske rakete. Iako je to malo verovatno, to se ne može isključiti“, rekao je Mališevski.

U izveštaju Međunarodne istražne grupe se navodi da je raketa iz „Buka“ navodno doletela sa teritorije pod kontrolom ustanika.

Ruski koncern je na osnovu eksperimenata saopštio da to nije tačno. Raketa je došla sa boka aviona i to dokazuju oštećeni elementi konstrukcije aviona.

Zaroščensko, odakle je bila lansirana raketa, nalazio se pod kontrolom Ukrajine.

Predstavnik koncerna „Almaz Antej“ je izjavio da bi sa verovatnoćom tačnosti od 90 odsto bilo otkriveno da je raketa, koja je oborila malezijski „boing“, lansirana iz pravca Prvomajska, ali se to nije desilo.

U ruskoj kompaniji su naveli da holandski eksperti ne raspolažu tehničkim opravdanjem svojih zaključaka.

Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Rusija: Holandija ignoriše ruske dokaze o istrazi MH17

Oštećenja malezijskog aviona, koji je pao u Donjeckoj oblasti Ukrajine, a koja su navedena u izveštaju međunarodne zajedničke istražne grupe pod rukovodstvom Holanđana, nisu realna, izjavio je Miliševski.

Ruski koncern je izveo već tri eksperimenta koji pokazuju uslove za obaranje malezijskog „boinga“ u Donbasu. Treći eksperiment je negirao zaključke međunarodne istražne grupe pod upravom Holanđana koji je objavljen danas, saopštili su u koncernu.

Prema rečima predstavnika koncerna, procena realnih oštećenja svedoči da model očekivanih oštećenja koju su napravili Holanđani ne odgovara realnim oštećenjima spoljne konstrukcije aviona.

Holanđani su prilikom simulacije pada MH17 koristili podatke o američkoj raketi koja se mnogo razlikuje od raketa „Buka“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala