Prekinuto ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića

© AP PhotoOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića na prvostepenu presudu prekinuto je zbog zahteva odbrane za izuzeće albanskog sudije iz sastava sudskog veća. Proces se nastavlja 11. oktobra.

Ročište koje je počelo u 10 časova u Apelacionom sudu u Prištini je prekinuto, a ročište koje je bilo zakazano za sutra neće biti održano.

O žalbi Olivera Ivanovića na presudu od devet godina zatvora raspravljaće se kada predsednik Apelacionog suda odluči o zahtevu odbrane da iz sudskog veća bude izuzet albanski sudija.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Oliver Ivanović pušten kući na nekoliko sati

Advokati Olivera Ivanovića tvrde da sudija koji je pripadnik albanske nacionalnosti ne može da bude objektivan i da je Euleks misija osnovana upravo da bi sudila u predmetima kao što je ovaj. Ističu da je taj proces baziran na etničkoj osnovi i politički motivisan.

Ivanović je više od dve i po godine u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. O tome da li će biti potvrđena presuda protiv Ivanovića ili će slučaj biti vraćen na ponovno razmatranje odlučuje tročlano sudsko veće, koje čine Driton Muharemi, Radoši Petrov i Ana Bednarek, sa Petrovim na čelu.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Ivanović u zatvoru — pesnica u lice Srbiji i narodu

Odbrana Olivera Ivanovića navodi u žalbi koju je podnela Apelacionom sudu da je Ivanović optužen da je komandovao jedinicom, a pritom niko nije rekao koja je to jedinica, izdao rešenje da se streljaju Albanci, što, ističu u odbrani, nije dokazano, te je i samo jedan svedok potvrdio njegovo prisustvo na mestu gde su Albanci ubijeni.

Ročišta se održavaju u Prištini, gde je sedište Apelacionog suda, i otvorena su za javnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala