Vojska EU ne protivreči NATO-u

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekratar NATO-a Jens Stoltenberg i visoka predstvnica Evropske unije Federika Mogerini
Generalni sekratar NATO-a Jens Stoltenberg i visoka predstvnica Evropske unije Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojska EU ne protivreči NATO-u, poručili su danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini nakon što je britanski ministar odbrane Majkl Falon rekao da će se ta zemlja usprotiviti svim planovima EU za pojačanu vojnu saradnju koja bi mogla da se meša u nadležnosti NATO-a.

„Nema kontradikcije između jake evropske odbrane i snažnog NATO-a, zapravo, oni jedni druge ojačavaju“, rekao je Stoltenberg, koji prisustvuje sastanku ministara odbrane EU u Bratislavi.

Libanski vojnici sa zastavom Velike Britanije - Sputnik Srbija
Britanija protiv vojske EU

On, ipak, smatra da je „važno izbeći dupliranje“, ističući da bi trebalo da postoji komplementarnost između EU i NATO.

Ministri odbrane EU, kako je naglasila Mogerinijeva, pronašli su „zajedničku osnovu o potrebi jačanja evropske odbrambene saradnje i u potpunoj komplementarnosti sa NATO“.

Govoreći o sporazumu između EU i NATO-a koji je potpisan u Varšavi u julu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je rekla da će on biti „u potpunosti komplementaran bez dupliranja, a pomoću njega će se zajednički osnažiti naš rad“.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon rekao je ranije danas da će se Velika Britanija usprotiviti svim planovima Evropske unije za pojačanu vojnu saradnju koja bi mogla da se meša u nadležnosti NATO-a, uprkos tome što se London sprema za napuštanje EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala