Britanija protiv vojske EU

© REUTERS / Mohamed AzakirLibanski vojnici sa zastavom Velike Britanije
Libanski vojnici sa zastavom Velike Britanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski ministar odbrane Majkl Falon izjavio je danas da će se Velika Britanija usproviti svim planovima Evropske unije za pojačanu vojnu saradnju koja bi mogla da se meša u nadležnosti NATO-a, uprkos tome što se London sprema za napuštanje EU, prenosi AFP.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na svečanom otvaranju Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma - Sputnik Srbija
Junkerov plan za stvaranje EU armije uznemirio evropske zemlje

„Mi ćemo nastaviti da se protivimo bilo kojoj ideji vojske EU ili štaba vojske EU koja bi mogla lako da skrajne NATO“, rekao je Falon na sastanku sa svojih 27 kolega iz EU u Bratislavi, gradu u kojem su lideri Unije ranije ovog meseca dogovorili jačanje napora u vojnoj oblasti.

Falon je na sastanku upitan da li bi Britanija mogla da uloži veto na ove planove dok je još članica EU.

„Ovde nema većine koja je za vojsku EU. Postoji puno zemalja koje, poput nas, veruju da se tu radi o nečemu što prekoračuje suverenitet pojedinačnih nacionalnih država. Mi se slažemo da Evropa mora da učini više, da se suočava sa terorizmom, da se suočava sa migracijom, ali jednostavno duplirati ili skrajnuti NATO jeste pogrešan način da se to uradi“, tvrdi Falon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala