Tužilaštvo BiH saslušava zbog referenduma

Pratite nas
Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da je u toj pravosudnoj instituciji formiran predmet u kojem se već oko 20 dana sprovode određene aktivnosti u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče održavanja referenduma.

„Prikuplja se određena dokumentacija, a određene osobe će biti pozvane u Tužilaštvo BiH. Glavni tužitelj Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu“, navodi se u saopštenju.

Kampanja za referendum u Banja Luci, RS - Sputnik Srbija
Konačni rezultati: 99,81 glasalo „da“ u Srpskoj

Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu biće osigurani svi potrebni tužiteljski resursi za efikasan rad na predmetu.

„Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupaće u skladu sa zakonom. U interesu predmeta, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija za medije“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za „Euro Blic“ da je reč o slučaju „Referendum“.

Ustavni sud BiH, naime, zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike — neustavan.

Ignorisanje odluke Ustavnog suda BiH je krivično delo za koje je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprećena kazna zatvora do pet godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala