Koja je najstarija civilizacija na Zemlji

Pratite nas
Međunarodni savez biologa je dokazao da su australijski Aboridžini zaista predstavnici najstarije civilizacije, koja je u kontinuitetu prisutna na jednom mestu na zemlji, nalazi se u istraživanju koje je objavljeno u listu „Nejčer“.

“Naučnici su dokazali da su se starosedeoci Australije i Nove Gvineje ukrštali sa ostalim drevnim ljudima, verovatno sa denisovskim čovekom. To je dovelo do pojave kod lokalnih aboridžina do četiri odsto procenata gena ovih ljudi koji su kasnije izumrli.

Afrička ženska mreža, takmičenje Najlepša Afrikanka u Dablinu, Irska. - Sputnik Srbija
Svi smo mi „došli“ iz Afrike

Susret denisovskog čoveka i pretka savremenih australijskih Aboridžina se dogodio najverovatnije na ulasku u Sahul, kada je superkontinent koji se sastojao iz savremene Australije, Nove Gvineje i Tasmanije, koji je bi spojen pre poslednjeg ledenog doba. To se moglo dogoditi pre 50-72 hiljada godina.

Naučnici navode da je u prošlosti postojao samo jedan talas migracije, koju su pokrenuli starosedioci Australije.  Do svojih zaključaka biolozi su došli istraživanjem pljuvačke, uzete od 83 Aboridžina Australije i 25 Papuanaca.

Zaključci naučnika se usaglašavaju sa ranijim genetskim i arheološkim istraživanjima. Za razliku od privobitnog društva najrazvijenija stara civilizacija do nedavno je bila Indijska, nastala pre 8.000 godina i koja je postojala više od 4.000 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala