Banjaluka kô Lozana (foto)

© SputnikSlavlje u Banjaluci posle referenduma
Slavlje u Banjaluci posle referenduma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izolacija Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika zbog održavanja referenduma o Danu Srpske realno je moguća, ali Banjaluka je juče pokazala da ima hrabrost za donošenje političkih odluka i da se o njima konsultuje sa svojim građanima.
Milorad Dodik dolazi na glasanja na refrendum - Sputnik Srbija
Dodik: RS je država

Tako Vlade Simović, politikolog iz Banjaluke vidi 25. septembar, jedan od važnijih datuma među građanima Republike Srpske, kada se 99,81 odsto građana izjasnilo da bi 9. januar trebalo da se slavi kao Dan Srpske.

Pisanje bošnjačkog „Avaza“ da SAD ostaju pri stavu da organizatori ovog, kako se navodi, ilegalnog referenduma treba da snose posledice, Simović kaže da je to formalno pravno moguće.

„Prema članu šest ustava BiH kaže se da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Međutim, odluka je bila i da se privremeno stopira referendum i ta odluka je bila više mišljenje nego odluka. Kad su rekli — ne možete sada u izbornoj kampanji — donekle su bili u pravu jer moguće je kršiti principe ponašanja. U tom smislu je moguće da RS i njeni lideri pozicioni i opozicioni budu kažnjeni“, kaže Simović.

© Sputnik / Tatjana TrikićVlade Simović
Vlade Simović  - Sputnik Srbija
Vlade Simović

On smatra da je to želja dela bošnjačke javnosti i ističe da je to manjina koja potencira da međunarodna zajednica napravi od RS severni Kipar, „izolacionu zonu po modelu iz rata, jedan šumski i nedemokratski zločinački prostor“".

Kampanja za referendum u Banja Luci, RS - Sputnik Srbija
Konačni rezultati: 99,81 glasalo „da“ u Srpskoj

„Međutim RS je referendumom pokazala da to nije, pokazala je visok stepen pristojnosti, visok stepen političke kulture. Kao da je referendum u Švajcarskoj, nismo napravili famu oko toga, niko u RS nije likovao zbog pobede, a mogli su. Ponašali smo se kao u Lozani, i to mora da favorizuje RS i to moraju da shvate u međunarodnoj zajednici“, kaže Simović.

Politikolog iz Banjaluke objašnjava da su moguća dva scenarija. Da se ignoriše odluka i da se vidi da li će inostrani faktor pokušati da nešto u vidu sankcija nametne u RS. Međutim, Simović smatra da to nije realno jer postoji apsolutno jedinstvo svih relevantnih političkih partija sa sedištem u RS.

„Inostrani faktor je svestan da ukoliko radikalno uđe u sankcionisanje, otvara prostor za geopolitičko usložnjavanje i za Srbiju i za Rusiju. Istovremeno, RS je svesna da je ovim referendumom napravila veliki korak i svesna je da je to maksimum i da neće ići dalje u politici koja može bitno da je košta. Uveren sam da će morati da sednu za pregovarački sto, pri čemu će verovatno inostrani faktor da posreduje, a rešenjem neće niko skroz da bude zadovoljan. To je bila praksa i do sada“, kaže Simović.

Naš sagovornik očekuje da Bošnjaci i Hrvati spuste loptu i  podseća da je još traumatičnije bilo sa ukidanjem grba RS, ali i da je tada postignut kompromis.

Evropska komisija - Sputnik Srbija
EU: Nezakonit referendum u Srpskoj

„Tako će biti i sa danom, možda će da se preimenuje ili da se preispita odluka Ustavnog suda, a najvažnije je da je sve prošlo u miru da se izborna kampanja nastavlja. Mnoge stvari biće jasnije tek u decembru kada se završi izborni ciklus vezan za lokalne izbore“, kaže Simović.

On zaključuje da je RS pokazala da ima hrabrost i da donosi odluke i da za njih konsultuje svoje građane.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala