Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne

© AP Photo / John MinchilloPostoяnnый predstavitelь Rossii pri OON Vitaliй Čurkin
Postoяnnый predstavitelь Rossii pri OON Vitaliй Čurkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti, koja je sazvana zbog situacije u Siriji, da Rusija više neće pristati na jednostrane korake u rešavanju krize u ovoj bliskoistočnoj republici.
Ministar inostranih poslova Francuske Žan Mark Ejro - Sputnik Srbija
Ero: Rusija i Iran mogu postati saučesnici u „ratnim zločinima“ u Siriji

Vitalij Čurkin je naglasio važnost političkog rešavanja krize i izjavio da su nedopustivi jednostrani zahtevi zapadnih partnera.

„Mi ne treba jednostrano da dokazujemo, već nama treba da dokazuju da se radi o iskrenoj želji da se razgraniče opozicija koja sarađuje sa američkom koalicijom sa Nusra frontom, a zatim uništi Nusra front i opozicionari postanu deo političkog procesa", naglasio je diplomata. U suprotnom, naveo je Čerkin, „sve više sumnjamo da je sve to usmereno na spasavanje Nusra front od napada“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

U Siriji je aktivno na stotine naoružanih grupa, dok je bombarduje svako ko stigne, rekao je Čurkin.

„Povratak mira u Siriji je praktično nemoguć“, dodao je on.

Ljudi na motoru prolaze pored oštećenog kamiona humanitarne pomoći u Urm al Kubri zapadno od sirijskog Alepa - Sputnik Srbija
Vašington: Ako nešto krene loše, okrivite Rusiju

SAD su se pokazale nesposobne da utiču na grupe pod kontrolom Vašingtona i nisu uradile ništa kad je reč o razgraničenju terorista i opozicije.

„Kao rezultat višemesečnog rada ruskih i američkih stručnjaka bio je napravljen detaljan plan, koji se nalazi u dokumentima, potpisanim 9. septembra. Ako bi bio savesno realizovan to bi omogućilo da se stanje na zemlji smiri, kardinalno poboljša humanitarna situacija i nastave međusirijskih dogovora pod okriljem UN“, izjavio je Čurkin.

Sporazum Rusije i SAD o Siriji još nije mrtav, iako situacija u Siriji ostaje vrlo složena, zaključio je Čurkin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala