Otkud teroristima DAEŠ-a hrvatske puške (foto)

© AP Photo / AP Photo via militant website, FileTeroristi DAEŠ-a
Teroristi DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudeći prema fotografijama koje su prekjuče objavljene na Tviteru, a za koje se tvrdi da su kao snimljene u poslednjih pet nedelja na području južnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula, teroristi DAEŠ-a koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koje proizvodi „HS Produkt“ iz Karlovca.

Na snimljenim fotografijama, koje je objavio italijanski reporter, vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a, javio je portal „Indeks“.

Tenk Abrams - Sputnik Srbija
Militanti DAEŠ-a dobili američko oružje

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svetu trgovine oružjem, direktor „HS Produkta“ Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno, navodi portal.

„Nemoguće da je reč o nekim velikim količinama, verovatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dve godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve prepreke“, kaže Pavlin za „Indeks“ i potvrđuje da je takav posao realizovan i sa Vladom Iraka.

​Po svemu sudeći, a delimično se o tome već spekulisalo u medijima, hrvatsko oružje bilo je primarno namenjeno pripadnicima pešmergi, vojnoj organizaciji u iračkom Kurdistanu koja ratuje protiv džihadista DAEŠ-a.

Inače, javnosti je do sada koliko-toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini oružjem između Hrvatske i Jordana sa kraja 2012, odnosno početka 2013 godine, podseća „Indeks“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala