Odužiti se prošlosti, a gledati u budućnost (foto)

© Sputnik / Maša RadovićOtvoren 50. Bitef
Otvoren 50. Bitef - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jubilarni, 50. Bitef svečano je otvoren projektom „Nebo nad Bitefom“, što je i zajednički naziv za četiri izložbe: „Bitef u RTS“, „Bitef i Atelje 212“, „Bitef i Nju moment“, „Bitef i Bitef teatar“, koje će posetioci moći da posete narednih dana u centru Beograda.

Program je počeo izložbom autorke Bojane Andrić u Galeriji RTS-a koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavila ka Ateljeu 212, pozorištu u kome je Bitef počeo svoj istorijski put, to jest instituciji u okviru koje je Festival osnovan, i koja je organizovala njegovih prvih dvadeset izdanja.

„Dan prologa je, u stvari, posvećen Bitefu koji je iza nas, odnosno onim predstavama, godinama i ljudima koji su doprineli da 50. Bitef bude otvoren večeras i da on ima ovakav odjek u javnosti. Mislim da je ovo jedan predivan zajednički projekat RTS-a, galerije ’Nju moment,‘ Ateljea 212 i Bitef Teatra, ali i svih ostalih koji su se uključili na različite načine da bi povezali ovu turu i da bi nebo nad Beogradom večeras bilo zvezdano“, izjavio je za Sputnjik direktor Bitefa Miloš Latinović.

© Sputnik / Maša RadovićSa izložbe "Nebo nad Bitefom"
Sa izložbe Nebo nad Bitefom - Sputnik Srbija
Sa izložbe "Nebo nad Bitefom"
Sledeća lokacija bila je galerija Nju moment, u kojoj će narednih dana biti izloženi plakati Bitefa. Taj prostor izabran je da bi se prikazalo mesto koje, u istoriji Bitefa, pripada agenciji Nju moment, koja se tokom prethodne decenije bavila vizuelnim identitetom Festivala.

„Već sutra krećemo dalje, a ono što smatram najvažnijim kada se obeležava ovakav jubilej, to je da se na jedan pravi, dostojan način odužimo svemu onome što je iza nas, a da opet budemo vrlo jasno zagledani u budućnost. Mislim da je večeras ta granica kada se mi pozdravljamo i veličamo ono što nas je načinilo velikim, a opet sa neizvesnošću, strepnjom, željom gledamo ispred nas“, dodao je Latinović za Sputnjik.

Na kraju, publika se spustila do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom Festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvođačkih umetnosti. Izložbe su uvrštene u program manifestacije „Dani evropske baštine: Kulturno nasleđe i zajednice —živeti sa nasleđem“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala