Vučić: Hoću da se bijem sa MMF-om

© Tanjug / Tanja ValićAleksandar Vučić, premijer Srbije /
Aleksandar Vučić, premijer Srbije / - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da hoće da „bije“ sa MMF-om za koliko procenata će biti povećane plate i penzije, ali da istovremeno ne bude ugrožena fiskalna stabilnost.

Vučić je u Njujorku govorio na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i imao bilateralne susrete.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija je prijateljski dočekana, imao je mnogo razgovora sa zvaničnicima drugih država i potencijalnim investitorima, a jedna od glavnih tema bila je regionalna stabilnost.

Bilo je reči i o tome šta Srbija mora da promeni u pravosuđu do ostvarenja punog funkcionisanja pravne države, ali  o tome je možda najmanje bilo reči, „jer te promene moramo da učinimo, pre svega, zbog sebe“. 

„Mislim da smo mnogo dobrog posla napravili za Srbiju“, istakao je Vučić. 

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija spremna za nastavak razgovora sa kosovskim Albancima

Za Srbiju je važno da ide napred i da pozitivni efekti fiskalne konsolidacije donesu dobrobit građanima zbog čega ga i brine skretanje sa tih važnih životnih tema na one koji bi da izazovu regionalnu nestabilnost, rekao je Vučić. 

Kako kaže, u Njujorku je imao utisak da njegovi sagovornici prvi put shvataju ozbiljno njegovu zabrinutost zbog rastuće regionalne nestabilnosti.

„Mislili su ranije, ne moji sagovornici ovde, ali neki drugi, da sam pomalo lud kad govorim o stabilnosti, a sad vide da nisam bio lud i govorio gluposti, već da je to imalo smisla“, naveo je Vučić, dodajući da veruje da je i poziv šefa nemačke diplomatije za bilateralni susret upravo zbog razgovora o regionalnoj stabilnosti.

Kako je rekao, „mi ćemo da sačuvamo mir i svoju zemlju“, a građanima Srbije je poručio da ne treba da brinu.

„Plašim se da su ostrašćenim izjavama mnogi u regionu otišli predaleko, da ne razumeju koliko je to opasno“, rekao je Vučić.

Ono što ga posebno uznemirava, kako je naveo, jeste činjenica da i sada, dok je u Njujorku i dok sve vreme traju pregovori sa MMF-om o tome koliko će biti povećane plate, istovremeno „neko pokušava da nam kaže da zaboravimo to što je ljudima važno zato što ćemo imati sukobe“.

Aleksandar Vučić i bivši ambasador SAD u Srbiji kameron Manter na predavanju u institutu Ist vest u Njujorku. - Sputnik Srbija
Vučić: Ne podržavamo referendum u Srpskoj

„Nećemo da ratujemo, ne zato što sam plašljiv, jer oni koji me znaju, znaju i da se ničega ne plašim, ali se plašim za budućnost našeg naroda“, istakao je i dodao da o tome „nećemo ni da razmišljamo, ni u tome da učestvujemo“.

Naprotiv, kako je rekao, on hoće da se „bije“ sa MMF-om za koliko procenata će biti povećane plate i penzije, a da se istovremeno ne ugrozi fiskalna stabilnost.

Upitan može li Zapad nešto da odgovori na zapaljive izjave iz regiona, Vučić je rekao da nije hteo nikoga da obmanjuje, ali da je video kako je sve to namešteno u delu srpske štampe, ali i u regionu, kako bi se Srbi zastrašili.

„Govore da je Halilović nevažan čovek, a zašto to niko nije rekao od stranih zvaničnika? To je igra u kojoj mi treba da prećutimo, a da se Srbi zastraše“, rekao je Vučić, zapitavši „šta je naš cilj — koliko ćemo mrtvih i invalida imati ili koliko je dece kojoj ćemo omogućiti bolju budućnost“. 

„Naš izbor je jasan i svi drugi to moraju da razumeju. Nemojte da sanjate da možete da uništite jedan narod. Kraj priče“, zaključio je Vučić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala