Rusija traži istragu o napadima u Dejr el Zoru i na humanitarni konvoj UN

© REUTERS / Jacky NaegelenMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija zahteva da se istraži incident sa vazdušnim napadom na sirijsku armiju u Dejr el Zoru, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Situacija je bila statična više od dve godine — vladina armija, opsada DAEŠ-a. I ništa. Ako je to greška posle dva dana obaveštajnog rada i navođenja ciljeva, onda želimo to da istražimo“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Ujedinjenim nacijama, komentarišući izjavu predstavnika Centralne komande Oružanih snaga SAD da je cilj izabran posle dvodnevnog osmatranja i prikupljanja obaveštajnih podataka.

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov ranije je saopštio da su avioni međunarodne antiterorističke koalicije 17. septembra izveli četiri vazdušna napada na sirijsku armiju koju su opkolili pripadnici DAEŠ-a u oblasti aerodroma Dejr el Zora. Poginula su 62 vojnika, a oko 100 ljudi je ranjeno.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura u Ženevi - Sputnik Srbija
De Mistura: Sporazum o Siriji implementirati pre američkih izbora

Centralna komanda SAD je saopštila da Amerika priznaje da je izvela vazdušne napade kod Dejr el Zora, ali tvrdi da je prethodno informisala Moskvu o tim napadima i da je prekinula bombardovanje čim je od Rusije saznala da je u toj oblasti sirijska armija. 

Teško je shvatiti ko u SAD donosi odluke kada je reč o razmeni obaveštajnih podataka sa Rusijom o Siriji i „nešto tu nije u redu“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, takođe, izjavio da je zatražio da se omogući pristup mestu incidenta sa humanitarnim konvojem UN kod Alepa, kako bi se ustanovilo šta se dogodilo. 

U utorak tokom noći zajednički konvoj Sirijskog arapskog Crvenog polumeseca i humanitarnih organizacija UN napadnut je u oblasti Urum el Kubra, severozapadno od Alepa. U konvoju je bio 31 kamion koji je prevozio pomoć za 78.000 ljudi.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u UN - Sputnik Srbija
Rusija sprema rezoluciju UN o borbi protiv terorističke ideologije

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 18 kamiona je uništeno, poginuo je jedan saradnik sirijskog Crvenog polumeseca, kao i najmanje 20 civila. Na vozilima konvoja bile su oznake UN i SACP, a dozvolu za prolazak je dobio od Damaska i naoružane opozicije. 

„Veoma je teško utvrditi kakvo je naoružanje korišćeno za napad. To je mogla biti bomba iz vazduha, artiljerijski napad, napad avijacije. Potrebno je pronaći ostatke municije. Zamolio sam kolege da omoguće pristup mestu incidenta kako bi se počela poštena, otvorena istraga“, rekao je Lavrov i dodao da ga je američki državni sekretar Džon Keri uverio da su SAD zainteresovane da se ustanove uzroci tog incidenta. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je bespilotna letelica američke koalicije, koja može da izvodi napade iz vazduha, letela iznad oblasti u kojoj je bila kolona vozila. Pentagon je naveo da avijacija koalicije nije letela iznad oblasti u kojoj je napadnut humanitarni konvoj. Ipak, prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, američki dron je napustio zonu napada na konvoj pola sata posle incidenta. 

Ruski ministar je, takođe, istakao da Rusija nikada nije govorila o „planu B“ o Siriji.

Sergej Lavrov i Valid Mualem - Sputnik Srbija
Šef sirijske diplomatije zahvalio Rusiji na podršci

„Mi nemamo plan B. Uveren sam da je to zato što ne može da bude vojnog rešenja ove krize“, naglasio je Lavrov. 

„Nikada nismo pominjali plan B. To su radili naši partneri, mada je potom usledio demanti. Verujem Džonu Keriju kada kaže da ne može biti vojnog rešenja“, rekao je Lavrov. 

Komentarišući problem podele na teroriste i umerenu opoziciju u Siriji, Lavrov je rekao da se nada da on nema veze sa eventualnim postojanjem „plana B“. 

„Očigledno je da je potrebno dodatno učvrstiti poverenje među spoljnim igračima. Tada ćemo se potruditi da postignemo rezultat. Ali ako to nisu nesposobnost i odsustvo želje, nadam se da to nije tako, ne želim u to da verujem, tada je zaključak samo jedan — negiranja plana B nisu potpuno iskrena“, rekao je Lavrov. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala