Vučić: Nije mi bilo lako da dođem na panel

© Kancelarija za saradnju sa medijimaPremijer Srbije Aleksandar Vučić na panel diskusiji Klinton fondacije.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na panel diskusiji Klinton fondacije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije mi bilo lako da dođem u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana. Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Na panelu koji je moderirao Bil Klinton, govorio je i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Da li se Vučić vraća zbog Republike Srpske

Premijer Aleksandar Vučić poručio je sinoć u Nujorku na panelu, posvećenom pomirenju u regionu 20 godina nakon Dejtona, da smo ovde potrebni jedni drugima, te da moramo da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je rešio da dođe u Njujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.

„Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu — jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo — i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima sedam miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu — možemo da ih pobedimo, još jednom“, objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija u kojoj ne možete nikome ništa da objasnite, ali to je i realnost i zato je, dodao je, insistirao da napravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

„Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da preživimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno i to narednih sto ili dvesta godina, i to ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku“, rekao je Vučić i dodao da je ranije pravio mnogo grešaka, koje priznaje.

Inače, na panelu koji organizuje Fondacija Klinton, a koji je moderirao bivši američki predsednik Bil Klinton, posvećenom pomirenju u regionu 20 godina posle Dejtonskog sporazuma, govorio je i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a pre njih je svedočenje o zločinu u Srebrenici iznela Advija Ibrahimović, koja je tada ostala siroče.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala