Sarkozi i zvanično u trci za Jelisejsku palatu

© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaNikola Sarkozi
Nikola Sarkozi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi jedan je od sedam pretendenata na nominaciju za predsedničke izbore 2017. godine, koji će se boriti za kandidaturu na unutarstranačkim izborima desnog centra, saopštili su zvaničnici.
Nikola Sarkozi - Sputnik Srbija
Sarkozi zvanično objavio kandidaturu za predsednika

AFP ističe da je lista pretendenata za kandidaturu zvanično potvrđena danas, a da će Sarkozijev najveći rival biti bivši premijer Alen Žipe.

Uz veliku nepopularnost socijalističkog francuskog predsednika Fransoa Olanda i visoko kotiranje u anketama predsednice krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin le Pen, kandidat umerene desnice ima dobre šanse da dođe na čelo države na izborima u maju 2017. godine, navodi francuska agencija.

Sarkozi je nedavno rekao da imigranti koji dobiju francusko državljanstvo „treba da žive poput Francuza“, osudivši „ekstremistički politički islam“, čiji je cilj da „provocira“ (francusku) Republiku.

„Ja ću biti predsednik od akcije, ja ne prihvatam 238 žrtava napada u Francuskoj od januara 2015“, rekao je Sarkozi i obećao „nemilosrdni rat“ protiv islamističkog terorizma.

Osudivši „tiraniju manjina“, on je kazao da će, u slučaju da pobedi na izborima naredne godine, biti „predsednik nacionalne zajednice, zato što je jedina zajednica koja je važna u Francuskoj francuska zajednica“.

„Ukoliko želiš da postaneš Francuz, pričaćeš francuski, živećeš kao Francuz. Nećemo više dozvoliti integraciju koja ne funkcioniše, mi ćemo zahtevati asimilaciju. Kada jednom postaneš Francuz, tvoji preci su Gali.

„’Ja volim Francusku, ja sam naučio istoriju Francuske, ja sebe vidim kao Francuza‘ jeste ono što će ćeš morati da kažeš“, poručio je Sarkozi.

On je ocenio da je „nepodnošljivo“ to što „ako kažemo da više ne možemo da nastavimo s imigracijom… onda je to rasizam“.

„Ja želim da budem glas tihe većine“, kazao je 61-godišnji političar desnog centra, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala