Prasak iz prošlosti: Pronađena vremenska kapsula iz doba nacista

© Flickr / Mattys FlicksSat
Sat - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Vremenska kapsula“ iz doba nacista nedavno je pronađena u Zlocjenjecu (bivši Ordenzburg) u Zapadnoj Pomeraniji u Poljskoj.

Lokalno stanovništvo očekivalo je da će otkriti dokumentarni film snimljen 1934. godine. Međutim, u kontejneru su se nalazile druge neočekivane stvari.

Sebastijan Kuropatnicki, predstavnik lokalne zajednice, otkrio je sadržaj tog otkrića.

„Pronašli smo pismo lokalnog bankara koji se dopisivao sa Berlinom o najboljoj mogućoj lokaciji za školu za obuku Nacionalne socijalističke radničke partije Nemačke“, rekao je Kuropatnicki.

„Tekst je ručno napisan olovkom gotskim pismom. Bankar je savetovao da se kupi parcela u blizini jezera i napisao da bi to bilo jeftinije, jer je vlasnik te zemlje dužnik banke“, naveo je on.

Zlato - Sputnik Srbija
U Poljskoj ponovo lov na nacistički „zlatni voz“

U „vremenskoj kapsuli“ takođe su se nalazili nemački novčići, novine i fotografije grada.

„Nemačke novine su savršene. Izgledaju kao da su tek odštampane. Veoma je zanimljivo da se čitaju“, dodao je Kuropatnicki.

Prva vest o „vremenskoj kapsuli“ stigla je 1997. godine, kada je objavljena knjiga o istoriji grada. U njoj piše da je 1934. godine grad proslavljao 60 godina postojanja, a kao deo proslave napisana su „pisma za budućnost“.

Gradonačelnik grada Kšištof Zaharževski je 2015. godine pokrenuo potragu za misterioznom „vremenskom kapsulom“ i motivisao stanovnike da učestvuju u potrazi.

Kuropatnicki smatra da „vremenska kapsula“ nije jedini „prasak iz prošlosti“, već i poruka iz potpuno drugačije zemlje u kojoj je 1939. godine počeo Drugi svetski rat.

„To je deo istorije našeg grada, bez obzira da li se to nekome svidelo ili ne“, zaključio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala