Krajišnik: Haliliovićeva izjava je veoma opasna

© ELVIS BARUKCICMomčilo Krajišnik
Momčilo Krajišnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Skupštine Republike Srpske i predsednik Asocijacije „Osnivači Republke Srpske“ Momčilo Krajišnik u razgovoru za Sputnjik ističe da je izjava nekadašnjeg generala i načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića da će Republika Srpska nestati ako referendum bude održan, za žaljenje i za svaku osudu.
General i bivši načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović - Sputnik Srbija
Sefer Halilović: Nestaće Republika Srpska

Krajišnik smatra da je Halilovićeva izjava opasna, ne zbog toga što je ona realna, jer Halilović nema više realnog uporišta, nego zato što ona mnogim ljudima u BiH može da bude povod da naprave neki neodmeren potez, naročito u federalnom delu Bih koji je preplavljen mešetarima. 

„Haliloviću je suđeno u Haškom tribunalu, izgleda da mu je malo što je prošao tu golgotu i sada pokušava opet da napravi neko krivično delo i da bude osuđen“, kaže Krajišnik. 

Pre samo par dana general NATO-a Peter Pavel rekao je da je Balkan potencijalni izvor ratnih sukoba. Da li Halilovićeva i Pavelova izjava izlaze iz „iste kuhinje“?

— Balkan je širi pojam od BiH. Iako bih se ja delimično složio da postoji više žarišta i svuda je moguća varnica koja može da izazove sukobe, ne mislim da su te izjave koordinirane, jer Halilović je sada marginalizovan, nije nikakav poseban faktor, niti može da ima uticaja. Osim ako neko nema neke tajne planove iz međunarodne zajednice, a ne verujem da ih ima, neko ko bi mogao da mu duva u leđa. Verovatno je to pokušaj da dobije neke političke poene pred lokalne izbore, jer on je ipak predsednik neke lokalne stranke koja je marginalna. Međutim, u BiH ništa nije nemoguće. Mnogo je bezvlašća u raznim delovima BiH, tako da je moguće da bi neko mogao nešto nepromišljeno da uradi, ali sam potpuno siguran da je sukob širih razmena nemoguć. 

Da li je ugrožena bezbednost Republike Srpske?

— Izjava je vrlo opasna. Vidite šta se dešava u svetu, naročito u arapskom svetu. Sve to što se dešava u svetu može da se desi i u BiH. Vrlo često, kada su mi govorili da su Markale nameštene od strane lokalnih muslimanskih političara, potvrđivao sam da je stvarnost da su one nameštene i da to nije srpska krivica. Mogao je neko doći sa Bliskog istoka, tamo gde se takve stvari dešavaju, i da tako nešto uradi ovde, možda sa nekim u koordinaciji. Tako da je i danas moguće da se u BiH tako nešto desi, a da to ne bude iz zvaničnih krugova, nego iz sporadičnih fundamelističkih krugova koji žele rat.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala