Golubovi pametniji nego što se misli (video)

© Foto : PixabayGolubovi
Golubovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Psiholozi sa Novog Zelanda i iz Nemačke otkrili su da golubovi mogu da broje od 1 do 9 i razlikuje prave reči od besmislica, piše u članku objavljenom u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

S obzirom na to da je istraživanje, izvedeno na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu, otkrilo da golubovi mogu da razlikuju reči od besmislenih nizova slova, fraza „ptičji mozak“ mogla bi da se smatra komplimentom.

Profesor sa Univerziteta Otago Demijan Skarf je 2011. godine otkrio da su golubovi dovoljno pametni da razlikuju brojeve od 1 do 9 i izdvoje grupu sa najvećim brojem na ekranu.

Delfin - Sputnik Srbija
Imamo kontakt: Kako delfini mogu da pomognu u komunikaciji sa vanzemaljcima

U nedavnom eksperimentu, naučnici su trenirali četiri goluba da pogode četvoroslovne reči kada se pojave na ekranu, ili da pritisnu simbol zvezde ako se na ekranu pojavi niz od četiri slova koji ne čini reč.

Naučnici su dodavali jednu po jednu reč, čime su povećavali fond reči golubova. Do kraja istraživanja golubovi su naučili od 26 do 58 pravih reči i oko osam hiljada besmislenih nizova slova.

Kao rezultat eksperimenta, golubovi su mogli da razlikuju smislene reči od besmislica sa verovatnoćom više od 50 odsto, što znači da su golubovi pravili namerni izbor.

Da bi proverili tačnost svog istraživanja, naučnici su uveli nove reči koje golubovi nisu prethodno naučili. Začuđuje da su ptice tačno razlikovale nove reči. To znači da su golubovi zaista učili sa razumevanjem, a ne naprosto učili napamet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala