London blefira, učinićemo sve da „bregzit“ bude bolan

© AFP 2023 / SAMUEL KUBANIRobert Fico, premijer Slovačke
Robert Fico, premijer Slovačke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će „bregzit“ učiniti „bolnim“ za Veliku Britaniju, izjavio je slovački premijer Robert Fico i dodao da London „blefira“ svojom pregovaračkom moći u razgovorima o istupanja iz EU.

„EU će iskoristiti ovu priliku da javnosti kaže: ’Sada ćete videti zašto je važno da ostanete u Evropskoj uniji‘. To će biti stav“, izjavio je Fico u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

EU: Nismo savršeni, ali smo najbolji

Slovačka se trenutno nalazi na rotirajućoj poziciji predsedavajućeg u EU, podseća Rojters.

Britanska premijerka Tereza Mej često ističe da će Velika Britanija „napraviti uspeh od ’bregzita‘“, ali još treba da odluči da li će nastojati da zadrži pristup jedinstvenom tržištu EU, ili na obimu kontrole migracija, prenosi Rojters.

„Oni blefiraju“ rekao je Fico i dodao: „Iako su peta po veličini ekonomija na svetu — ja shvatam njihov finansijski značaj — to će i dalje biti veoma bolno za Ujedinjeno Kraljevstvo“.

Lideri Evropske unije sastali su se u petak bez prisustva predstavnika Velike Britanije, na drugom samitu održanom nakon referenduma u Britaniji.

U glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, lideri EU su se u petak složili da treba da izgrade „novu viziju“ u roku od šest meseci kako bi povratili veru i jedinstvo u bloku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala