SAD: Rusija da objasni stav sirijske vojske o kraju primirja

© East News / AP Photo/Manuel Balce CenetaAmerički admiral Džon Kirbi
Američki admiral Džon Kirbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da rade na produženju sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji, ali su pozvale Rusiju da najpre razjasni saopštenje sirijske vojske da je primirje završeno, javlja Rojters.

„Mi imamo dogovor sa Rusijom, koja je odgovorna za pridržavanje primirja od strane sirijskog režima, tako da očekujemo da Rusija razjasni njihov stav“, saopštio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Pobunjenici na jugozapadnom obodu severnog grada Alepa u Siriji 6. avgusta, 2016 - Sputnik Srbija
Sirijska vojska objavila kraj prekida vatre

On je dodao da je nasilje donekle smanjeno otkako je dogovoreno primirje, ali je napomenuo da nije bilo sedam uzastopnih dana primirja, na šta je pozvao sporazum SAD i Rusije.

U međuvremenu, zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner najavio je danas da će se SAD, Rusija i drugi ključni akteri u sirijskom mirovnom procesu sastati sutra u Njujorku, nakon što je sirijska vojska objavila kraj jednonedeljnog primirja, prenosi AFP.

Toner je naveo da će ministri spoljnih poslova Međunarodne grupe za podršku Siriji (IS SG), koja obuhvata dvadesetak zemalja, proceniti situaciju.

Sutrašnji sastanak će biti „očito veoma važna signalna provera… Radi procene sporazuma, statusa sporazuma koji je postignut sa SAD i Rusijom pre nešto više od nedelju dana, kako bi se videlo gde smo, koje naredne korake treba preduzeti i gde je potrebno poboljšanje“, rekao je on.

IS SG okupiće se uoči sastanka Saveta bezbednosti UN o Siriji koji će biti održan u sredu, u prisustvu američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Sergej Rudskoj načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: Jednostrano sprovođenje primirja od strane Damaska je besmisleno

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero ocenio je da „to neće biti lak sastanak“ s obzirom na pogoršanje odnosa između SAD i Rusije, ali je istakao da sve strane moraju da ulože napore kako bi se obnovili mirovni napori.

„Svi moramo preuzeti odgovornost“, zaključio je Ero.

Posle višemesečnih pregovora, SAD i Rusija su se 9. septembra dogovorile da pozovu na prekid neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i zajedničku borbu protiv islamističkih pobunjenika u Siriji, podseća francuska agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala