Amerika će tek pritisnuti Evropu (foto)

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIAmerički vojnici na vojnoj vežbi u centralnoj Poljskoj
Američki vojnici na vojnoj vežbi u centralnoj Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD verovatno neće smanjiti svoje vojno prisustvo u Evropi jer je to najefikasniji instrument za kontrolu Starog kontinenta zajedno sa Severnom Afrikom, Bliskim istokom i Centralnom Azijom, s ozbirom da trgovina preko Atlantika vredi bar četiri milijarde američkih dolara godišnje, izjavio je za Sputnjik politički analitičar Andrej Koškin.
Američki filmski reditelj Oliver Stoun - Sputnik Srbija
Oliver Stoun: Amerika je kao slon na steroidima (video)

„Geopolitička konfiguracija primorala je Sjedinjene Američke Države da drže Evropu kao nijedan drugi deo sveta“, rekao je Andrej Koškin.

„To je zapravo ono što omogućava Vašingtonu da kontroliše Severnu Afriku, Bliski istok i Centralnu Aziju, kao i trgovačke puteve preko Atlantika koji donose više od četiri milijarde američkih dolara godišnje.“

Jedini način da SAD zadrže svoje saveznike u Evropi jeste da budu prisutne u regionu, dodaje taj analitičar. Činjenica da Vašington plaća najveći deo vojnog budžeta NATO-a nije dovoljna.

© AP Photo / Vadim GhirdaCeremonija otvaranja baze NATO-a u južnoj Rumuniji 12. maja 2016. godine.
Ceremonija otvaranja baze NATO-a u južnoj Rumuniji 12. maja 2016. godine. - Sputnik Srbija
Ceremonija otvaranja baze NATO-a u južnoj Rumuniji 12. maja 2016. godine.

„Fizičko prisustvo u zemljama i zajedničke vojne vežbe su jedan efikasan mehanizam koji prisiljava Evropu da sluša SAD“, smatra Koškin.

Koškin se osvrnuo i na prisustvo Vašingtona u Aziji. On ističe da smanjenje vojnog prisustva SAD u nekom delu sveta neće uticati na mogućnosti Pentagona u azijsko-pacifičkom regionu.

„Sjedinjene Američke Države žele da prošire prisustvo NATO-a u regionu jer blok nudi moćne mogućnosti“, kaže Koškin.

Portugalski vojnici pri NATO snagama, na vojnoj vežbi - Sputnik Srbija
Amerika gura Evropu u trku u naoružanju

Analitičar to vidi kao dugoročnu strategiju Vašingtona na koju neće uticati rezultati predsedničkih izbora u novembru.

„Malo je verovatno da će se bilo šta promeniti kada sledeći američki predsednik dođe na vlast. Ta strategija će se proširiti i na neophodne vojne objekte, finansijske tokove i sporazume. To će pomoći NATO-u da se proširi u azijsko-pacifičkom regionu s obzirom da je uspon Rusije i Kine glavna stvar koja zadaje brigu SAD“, rekao je on.

© AFP 2023 / ROBERT GONZAGAAmerička podmornica iz klase za takozvane jurišne napade usidrena u luci kao deo snaga raspoređenih na zapadnom Pacifiku.
Američka podmornica iz klase za takozvane jurišne napade usidrena u luci kao deo snaga raspoređenih na zapadnom Pacifiku. - Sputnik Srbija
Američka podmornica iz klase za takozvane jurišne napade usidrena u luci kao deo snaga raspoređenih na zapadnom Pacifiku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala