Teško je poverovati da je američki napad bio slučajan

© AP Photo / John MinchilloVitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN
Vitalij Čurkin - stalni predstavnik predstavnik Rusije u UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je da su Sjedinjene Države dale objašnjenje da vazdušni udari na Dejr el Zor, u kojima su poginula 62 sirijska vojnika, nisu sprovedeni namerno, što njemu zvuči čudno.

„Bilo bi čudno da poverujemo da je ceo napad bio slučajan. Vreme kada je napad sproveden, kao i drugi aspekti situacije ukazuju na to da je u pitanju moguća provokacija“, istakao je Čurkin.

SAD su ovim bombardovanjem narušile prekid vatre i dogovor postignut u Damasku 2014. godine, rekao je on i naglasio da su SAD prekršile dve svoje obaveze u važnom trenutku.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Rusija saziva hitnu sednicu SB UN zbog američkog napada na Dejr el Zor

„Prvo, prekršili su prekid vatre koji su dogovorili sa nama u februaru, a prethodnih dana potvrdili. Drugo, prekršili su svoje obećanje dato sirijskoj Vladi kada su počeli svoje vazdušne vojne operacije iznad Sirije“, precizirao je ruski diplomata.

On je naveo i da je Vašington dao obećanja Vladi Sirije da neće sprovoditi vazdušne napade na ciljeve snaga sirijske vlade, dodajući da se sada očekuju naredni koraci Vašingtona.

„Ako oni za sve krive Rusiju, uključujući vazdušne napade, onda su njihovi interesi potpuno jasni“, zaključio je ruski diplomata.

Nesuglasice će se očigledno raspravljati i na ministarskom sastanku Saveta bezbednosti o Siriji koji je zakazan za sredu.

Savet bezbednosti UN održao je sinoć iza zatvorenih vrata hitan vanredni sastanak na zahtev Rusije o Siriji.

Američka ambasadorka Samanta Pauer optužila je Rusiju da sprovodi „majstoriju“, te da je „cinična i licemerna“ zbog sazivanja sastanka zbog vazdušnih napada, a da nikada ranije nije zatražila zasedanje UN zbog „nedela režima Bašara el Asada“, prenosi AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala