Eksplozija u Njujorku teroristički akt

© AFP 2023 / Bryan R. Smith Njujorška policija
Njujorška policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksplozija u Njujorku, u kojoj je ranjeno 29 ljudi, bila je akt terorizma, ali zasad nema indicija koje taj napad povezuju sa nekom međunarodnom grupom, izjavio je danas guverner Njujorka Endrju Kuomo.

„Eksplozija bombe u Njujorku je očigledno akt terorizma, ali nije povezan sa međunarodnim terorizmom. Drugim rečima, nismo našli vezu sa DAEŠ-om“, rekao je Kuomo koji je posetio mesto eksplozije.

Policija u Minesoti - Sputnik Srbija
FBI: Napadi u Minesoti mogući akt terorizma

On je istakao da će oni koji su postavili te bombe biti pronađeni i privedeni pravdi, preneo je AFP.

Eksplozija je noćas potresla kvart Čelsi na njujorškom Menhetnu, a na drugoj lokaciji u istom delu Njujorka pronađeno je nešto što liči na ekspres lonac, koji je žicama povezan sa malim uređajem tamne boje, javio je Si-En-En pozivajući se na izvore u policiji.

„En-Bi-Si Njuz“ je objavio, pozivajući se takođe na njujoršku policiju, da su istražitelji na drugoj lokaciji pronašli nešto što liči na ekspres lonac sa „lepljivom trakom, žicama i mobilnim telefonom“, koji je ostavljen na trotoaru, ali još nije potvrđeno da se radi o eksplozivnoj napravi.

Ekspres lonac je korišćen u izradi eksplozivne naprave koja je ubila troje i ranila 200 ljudi tokom maratonske trke u Bostonu 2013. godine.

Teroristi DAEŠ-a - Sputnik Srbija
EMNI — specijalci DAEŠ-a koji šire smrt po Evropi

Američki mediji navode i da policija proverava video-snimke sa mesta prve eksplozije u Čelsiju na kojima se čini da je prikazana osoba koja ostavlja nešto iza sebe, što je policajce dovelo do zaključka da se radi o namernom činu.

Izvor „Rojtersa“ u njujorškoj policiji naveo je da prvi nalazi istrage eksplozije ukazuju da se ona dogodila u kontejneru za smeće.

Predsednik SAD Barak Obama, koji je za vreme eksplozije bio na večeri sa kongresmenima u Vašingtonu, upoznat je sa događajem u Njujorku.

„Predsednik će biti dodatno obaveštavan čim dodatne informacije postanu dostupne“, rekao je neimenovani zvaničnik Obamine administracije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala