Otkriven 6.000 godina star džins u Peruu (foto)

© Foto : Jeffrey C. Splitstoser et al, Sciense AdvancesPhotograph of specimen 2009.052.01.B found at the site and reconstruction of the original patterns
Photograph of specimen 2009.052.01.B found at the site and reconstruction of the original patterns - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od najdugovečnijih modnih trendova u svetu — džins — verovatno je dugovečniji nego što mislimo. Arheolozi su pronašli drevni fragment pamučne tkanine sa tragovima indigoplavog pigmenta koji je u širokoj upotrebi kod izrade farmerica.

Artefakt je pronađen u Huaka Prieti, na planini koja se prostire duž severne obale Perua. Prema naučnicima koji su otkrili tkaninu, boja tekstila ne može se jasno definisati zbog sivih naslaga prljavštine.

Međutim, nakon čišćenja, primetili su da je tkanina obojena u plavo. Rezultati hemijske analize pokazali su da je boja napravljena od indigotina i indirubina, ključnih komponenti indiga.

Prema mišljenju eksperata, tkanina je napravljena pre najmanje 6.000 godina. Pre ovog otkrića, najstarija tkanina obojena indigoplavom bojom pronađena je u Egiptu i stara je oko 4.000 godina.

Indigo je bila jedna od najčešće korišćenih boja u antičkom svetu i masovno se koristi do današnjih dana. Koristi se u proizvodnji mastila i akvarela, kao i za bojenje pamučnih vlakana u proizvodnji farmerki.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala