SAD: Napad na sirijsku armiju nije bio nameran

Pratite nas
Sjedinjene Američke Države priznaju da je američka koalicija izvela vazdušne napade kod sirijskog grada Dejr el Zora, ali tvrde da su prethodno informisale Moskvu o ovim napadima i da su ih prekinule čim su saznale od Rusije da bi u toj oblasti mogla da bude sirijska armija, saopštila je Centralna komanda Oružanih snaga SAD.

„Danas su avioni koalicije bombardovali oblast južno od Dejr el Zora u Siriji. Snage koalicije su smatrale da bombarduju borbene položaje DAEŠ-a, koje su pratile u dugom periodu pre napada. Vazdušni napadi koalicije prekinuti su hitno, čim su ruski zvaničnici informisali kolege iz koalicije da je moguće da vojnici i vozila koji su napadnuti pripadaju sirijskoj armiji“, navedeno je u saopštenju.

Američki avioni B-1B Lancer - Sputnik Srbija
SAD pomogle DAEŠ-u bombardovanjem sirijske armije

„Mesto napada nalazi se u oblasti u kojoj je koalicija i ranije izvodila napade, a članovi koalicije u zajedničkom centru za vojne operacije ranije su informisali ruske kolege o predstojećem vazdušnom napadu“, saopštila je Centralna komanda SAD.

Dodaje se da je u Siriji veoma složena situacija, u kojoj postoje razne vojne snage i borci koji su blizu jedni drugima, ali da snage koalicije ne bi svesno bombardovale poznate ciljeve odreda sirijske armije. 

„Koalicija će preispitati ovaj napad i okolnosti pod kojima je on izveden, kako bi videlo mogu li se iz njega izvući pouke“, zaključuje se u saopštenju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala