Ruski novinari uhapšeni na Kosovu uskoro u Srbiji

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVICKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema poslednjim podacima, ruski novinari Sergej Belous i Oksana Sazonova trebalo bi da u roku od dva sata budu deportovani iz takozvane države Kosovo i izručeni srpskim migracionim službama na graničnom prelazu Merdare.

Prethodno je Konstantin Knirik, šef „Njuz fronta“ izjavio je za Sputnjik da je telefonom razgovarao sa Oksanom Sazonovom, novinarkom koja je uhapšena na teritoriji tzv. države Kosovo.

Kosovska policija u Prištini - Sputnik Srbija
Uhapšeni ruski novinari na Kosovu

„Izgleda da su se kosovske vlasti na kraju setile da je njihova teritorija enklava zapadne demokratije, pa su joj dali pravo na telefonski poziv“, dodaje on.

„Oksana i Sergej su u pritvoru u Prištini. Njima se na teret stavlja ilegalan prelazak granice, mada su oni prešli administrativnu liniju bez viza i bez ikakvih problema preko legalnog prelaza, a ne ilegalnim putevima. Mi smo već angažovali advokata, a u ovaj slučaj su uključene i diplomate“, kaže Knirik.

© SputnikSergej Belous
Sergej Belous - Sputnik Srbija
Sergej Belous

Prema njegovima rečima, verovatno će novinari danas biti izvedeni pred sud, koji će im izreći novčanu kaznu u iznosu od 2.500 evra i deportovaće ih u centralnu Srbiju.

„Uglavnom su im postavljali pitanja o tome šta su snimali i zašto. Obrisali su sve materijale koje su oni uspeli da snime tih dana. Trebalo bi reći da je njihov cilj posete bio susret sa ugroženom srpskom porodicom na Kosovu i Metohiji jer su novinari planirali da pozovu njihovu decu da posete Rusiju. A osim toga, Sazonova i Belous su pripremali i materijal za film o pravoslavim svetinjama“, dodaje on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala