Snouden: Nakazan izveštaj američkog Kongresa

© AFP 2023 / Frederick FlorinBivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden
Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izveštaj koji je objavio Komitet za obaveštajna pitanja američkog Kongresa je iskrivljen, rekao je bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden na svom nalogu na Tviteru.
Vikiliks kamion - Sputnik Srbija
Pentagon objavio poternice za Snoudenom i Asanžom

Snouden je rekao da je „slika koja je predstavljena u izveštaju toliko naivno ikrivljena da bi bilo smešno da se ne radi o tako ozbiljnom malicioznom činu“.

​U izveštaju se navodi da je Snouden oštetio nacionalnu bezbednost kada je objavio hrpu dokumenata o obaveštajnim programima američke vlade 2013. godine.

Komitet je utvrdio da Snouden nije uzbunjivač, objašnjavajući da je zaobišao brojne zvanične kanale koji su na raspolaganju da bi izrazio zabrinutost zbog američkih obaveštajnih aktivnosti.

U izveštaju se Snouden karakteriše kao neko ko preuveličava i fabrikuje, ko je lagao o svojoj službi u američkoj vojsci i prethodnom zaposlenju u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA). Osim toga, u izveštaju ga optužuju za krađu odgovora za test za zapošljavanje NSA i da je falsifikovao procene o učinku.

Edvard Snouden na naslovnoj stranici časopisa „Vajerd“ - Sputnik Srbija
Snouden pozvao Obamu da ga pomiluje

Snouden je u četvrtak objavio dodatne poruke u kojima detaljno opisuje probleme sa izveštajem, uključujući i „Izgleda da je Komitet namerno spojio moj ovlašćeni rad za državne organe sa mojim neovlašćenim uzbunjivanjem. To im umanjuje značaj“.

Snouden je 2013. otkrio dvojici reportera poverljive dokumente u kojima je izložio masovni nadzor Vlade SAD u zemlji i inostranstvu. Snouden je suočen sa optužbom za špijunažu i drugim optužbama koje bi mogle da ga pošalju u zatvor na izdržavanje kazne do 30 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala