Ruski hakeri objavili novi spisak pobednika iz Rija koji su koristili doping

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaIzvođenje procedure detektovanja hormona rasta u krvi u laboratoriji Antidoping centra
Izvođenje procedure detektovanja hormona rasta u krvi u laboratoriji Antidoping centra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hakeri iz grupe „Fensi bers“ objavili su na svom sajtu treći deo dokumenata iz baze podataka Svetske antidoping agencije. Na spisku je 11 sportista iz pet zemalja, a među njima je devet pobednika na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
Serena i Venus Vilijams - Sputnik Srbija
Ruski hakeri: Sestre Vilijams dopingovane. Ovo je samo početak afere!

U dokumentima su navedena imena četvorica britanskih sportista — boksera Nikole Adamsa, koji je osvojio zlato u Riju, biciklistkinje Lore Trot, koja ima dva zlata u ovoj sportskoj disciplini, plivača Šivona Mari O’Konora, koji je osvojio srebrnu medalju, kao i vicešampionke u veslanju Olivije Karnegi Braun. 

Na spisku su „zablistala“ i trojica australijskih sportista — šampionka u veslanju Kim Brena, nosilac srebra u ovom sportu Aleksandar Belonogov i biciklista Džek Bobridž, koji je osvojio srebrnu medalju. 

Među sportistima čije je korišćenje dopinga prikrila Svetska antidoping agencija — danska plivačica Dženet Otesen, španska plivačica Mireja Belmonte Garsija, nemačka teniserka Laura Zigmund i nemački strelac Julijan Justus. 

Sajber napad trojancima izvršen je u petak - Sputnik Srbija
Nova otkrića ruskih hakera: Još dopingovanih osvajača medalja!

Prema objavljenim dokumentima, svih 11 sportista imali su terapeutsko izuzeće za korišćenje zabranjenih supstanci. 

„Fensi bers“ već su objavljivali rezultate upada u bazu podataka Svetske antidoping agencije. U dokumentima se navodi da je ova agencija dozvoljavala američkim olimpijskim šampionkama da koriste zabranjene preparate, od kojih su većina narkotici. Hakeri su 15. septembra objavili drugi deo podataka – na spisku se našlo još 25 sportista, među kojima je i ruski bokser Miša Alojan, koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 2016. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin prokomentarisao je skandal sa sajber napadima na Svetsku antidoping agenciju. „Nemamo veze s onim što rade hakeri, ali to što su oni učinili ne može da ne bude interesantno za međunarodnu zajednicu, pre svega, za sportsku zajednicu. To pokreće veoma mnogo pitanja“, izjavio je Putin. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala