U Kijevu ništa novo

© Sputnik / Sergey GuneevPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poziv ukrajinskih vlasti upućen EU i SAD za jačanje sankcija protiv Rusije redovno se ponavlja i Moskva se nada da će Vašington i evropski lideri pokušati da ubede predsednika Ukrajine Petra Porošenka da ispuni obaveze Minskog sporazuma, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa svojim kolegom iz Luksemburga Žanom Aselbornom u Moskvi. - Sputnik Srbija
Lavrov: Minski sporazum mora biti realizovan

„Ovakav poziv se redovno ponavlja. Tu nema nikakvih novih elemenata. To se ponavlja prilično redovno. Očekujemo zauzvrat da naše evropske kolege i kolege iz Vašingtona iskoriste predstojeće kontakte sa predsednikom Ukrajine da bi ga ubedili da ispuni obaveze Kijeva u vezi sa Minskim sporazumom“, rekao je Peskov novinarima.

Komentarišući situaciju u Siriji, Peskov je rekao da će Rusija iskoristiti svoj uticaj da bi se obezbedilo očuvanje primirja. Proces pokazuje napredak, izjavio je portparol Kremlja.

„Mi ne smatramo da je moguće oslanjati se isključivo na potraživanja jedne strane. Znamo da postoje međusobna potraživanja. U stvari, ruska strana nastavlja da koristi svoj uticaj kako bi se obezbedilo sprovođenje dogovora o prekidu vatre i računa na činjenicu da će američke kolege raditi to isto. Radi se o uzajamnim prigovorima“, rekao je Peskov komentarišući izjavu sirijske opozicije da se sirijske vladine snage nisu potpuno udaljile od svojih položaja, što otežava pokretanje humanitarne operacije u oblasti Alepa i odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da utiče na sirijsko rukovodstvo da bi se ispunili sporazumi.

„Sve u svemu, sa nekim nedostacima, može se konstatovati da proces zasad napreduje“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala