Haker koji je otkrio silovanje ide na sud (video)

© Flickr / Jacob DavisAnonimusi
Anonimusi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesnaestogodišnja devojčica je silovana 2012 na srednjoškolskoj zabavi u Stjubenvilu u američkoj državi Ohajo. Incident je zabeležen preko instagram fotografija i tvitova prisutnih, ali ga je škola zataškala.

Tek nakon što su dva hakera, člana Anonimusa, upala na veb-sajt fudbalskih navijača, otkriveni su dokazi i silovatelji su identifikovani. Malik Ričmond i Trent Mejs osuđeni su na dve godine zatvora za napad.

Haker - Sputnik Srbija
Gučifer 2.0: Još hakovanih dokumenata Demokratske partije

Jedan od navodnih hakera, međutim, mogao bi da služi znatno dužu kaznu zbog zastarelog američkog zakona.

Derki Lostater, koji se izjasnio da nije kriv, mogao bi da dobije 16 godina zatvora zbog narušavanja Zakona o kompjuterskim prevarama i zloupotrebama iz Reganovog doba. Ovaj zakon koristi nejasnu terminologiju kojom zabranjuje neautorizovani pristup kompjuteru.

„Prema Zakonu o kompjuterskim prevarama i zloupotrebama, Derik je bi mogao da dobije potencijalno veću kaznu nego silovatelji“, rekao je Lostaterov advokat Tor Ekeland.

„Ovo pokazuje koliko su drakonske i neproporcionalne kazne pod ovim zakonom, a posebno za navodna hakovanja gde je stvarna šteta minimalna.“

Hakeri - Sputnik Srbija
Hoće li ruski hakeri izabrati novog američkog predsednika

Ekeland je snažni protivnik ovog Zakona i ranije je branio hakera zvanog „viv“ za njegovu navodnu umešanost u hakovanje kompanije „AT end T“.

Ekeland ističe da se Noa Makhju, koji je priznao da je učestvovao u hakovanju, nagodio. On će u zatvoru provesti manje od godinu dana.

Lostaterovo suđenje počinje 8. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala