Teheran pozdravlja rusko-američki plan o Siriji

© Sputnik / Ilija Pitalev / Uđi u bazu fotografijaSirijska zastava na vojnom vozilu pripadnika sirijske armije.
Sirijska zastava na vojnom vozilu pripadnika sirijske armije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran pozdravlja dogovor o uslovnom prekidu vatre u Siriji kojem su posredovale Rusija i Sjedinjene Američke Države kao plan kojim će se zaustaviti humanitarna katastrofa i promovisati političko rešenje u zemlji, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Irana Husein Džaberi Ansari.
Stejt department - Sputnik Srbija
SAD i Rusija za produženje primirja u Siriji za još 48 sati

Ansari je rekao da je četvoročasovni sastanak sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Mihailom Bogdanovim u Moskvi bio „koristan i sveobuhvatan“.

„Razgovarali smo o Siriji, uključujući i pitanje o prekidu vatre. Iran je od početka sirijske krize verovao da ona nema vojno rešenje. Treba da se završi sredstvima političkog dijaloga“, rekao je Ansari.

Prekid vatre u trajanju od 48 časova, koji je Iran pozdravio, stupio je na snagu u ponedeljak uveče nakon što su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri to objavili 9. septembra u Ženevi.

Ruski bombarder Tu-22M3 na aerodromu vazduhoplovne baze Hamadan u Iranu. - Sputnik Srbija
Borba protiv terorizma — zajednički cilj Rusije i Irana

„Humanitarna katastrofa mora da se zaustavi. Zalažemo se za punu kooperaciju u borbi protiv terorizma. Stoga će Iran svakako podržati svaki plan koji će omogućiti zaustavljanje krvoprolića u Siriji i uzeti u obzir ove tri komponente“, istakao je Ansari.

On je dodao da kratkoročna ruska upotreba vazdušne baze Hamadan na zapadu Irana za vazdušne napade prošlog meseca nije razmatrana tokom sastanka sa Bogdanovim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala