Krimske ostrige za francuske gurmane

© Sputnik / Yuriy Lashov / Uđi u bazu fotografijaZaposleni na farmi ostriga u blizini Simiza na Krimu proveravaju mreže.
Zaposleni na farmi ostriga u blizini Simiza na Krimu proveravaju mreže. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Krimu je sa francuskim kompanijama ugovorena izgradnja gazdinstva za uzgajanje ostriga.

„Francuske kompanije koje su rešile da budu naši partneri u uzgajanju ostriga, veoma su pozitivno orijentisane prema Rusiji, njih ne zanimaju politički procesi koji se sada odvijaju u Evropi i Rusiji. Zato na prvom mestu svaka od tih kompanija razmatra razvoj sopstvenog biznisa i interesovanje prema poslu kojim se bave“, kaže za Sputnjik Dionisij Sevastjanov, direktor firme „Krimski plodovi mora“.

Grafit u Beogradu. Krim je Rusija - Sputnik Srbija
Francuski poslanici: Krim pripada Rusiji!

On dodaje da bez obzira što su ostrige veoma traženi gastronomski specijalitet u Francuskoj, nema tako mnogo kompanija koje se bave izgradnjom i organizacijom uzgajališta tih školjki.

„U našem projektu će učestvovati tri francuske kompanije od kojih će jedna biti zadužena za projektovanje, druga za isporuke sve neophodne opreme, a treća za instalaciju i filtriranje vode u kojoj će biti uzgajane ostrige. Mi smo dugo vodili pregovore, sada smo u fazi potpisivanja ugovora i već u oktobru će prvi francuski stručnjaci stići na Krim“, dodao je on.

Sevastjanov je objasnio da Francuzi moraju, kada uzgajaju ostrige, da smanjuju salinitet morske vode, a voda u Crnom moru je znatno manje slana i poseduje idealnu količinu soli za uzgajanje školjki.

„Francuzi neophodan salinitet postižu veštačkim putem: grade specijalne bazene koji nama nisu potrebni. I zato će i taj momenat uticati na cenu, mada će konačna cena zavisti od kursa evra. No, mi računamo da ćemo izgradnjom tog gazdinstva postići konkurentnu cenu“, ocenjuje on.

Sevastjanov kaže da žele da, čim uzgajalište bude izgrađeno, pre svega proizvode mladu krimsku ostrigu, jer je Krim i do Revolucije 1917. godine snabdevao Francusku velikim količinama tog delikatesa.

„Imamo nameru da kasnije sa našim francuskim kolegama ostvarimo neponovljiv kvalitet, do kojeg su Francuzi došli višegodišnjom praksom“, zaključio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala