Turska poziva na prekid vatre u Siriji na neodređeno vreme

© REUTERS / Umit BektasPremijer Turske Binali Jildirim
Premijer Turske Binali Jildirim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Turske Binali Jildirim je u svetlu dogovora SAD i Rusije o uvođenju pauze u borbama u Siriji rekao da je neophodno uvesti prekid vatre na neodređeno vreme, ocenivši da rat koji se tamo vodi već više od šest godina ne čini dobro ni jednoj strani.

„Kao šef turske Vlade pozivam na apsolutni prekid nasilja u Siriji. Došlo je vreme kada je potrebno uvesti prekid vatre na neodređeno vreme, s obzirom na to da taj besmisleni rat za šest godina nije doneo ništa dobro“, rekao je on.

Zastava Sirijske Arapske Republike pored pravoslavne crkve u hrišćanskom delu Alepa - Sputnik Srbija
Pravi razlog što Vašington ne želi zonu zabrane letenja iznad Sirije je...

Jildirim je naglasio da sve zemlje regiona koje se bore protiv terorista, a pre svega Rusija i SAD, moraju da odigraju aktivniju ulogu u mirovnom procesu.

On je dodao da je neophodno formirati organe vlasti koji bi ujedinili interese svih etničkih i religioznih grupa po principu teritorijalne celovitosti Sirije.

Plan o kojem su se dogovorili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri tokom 14-časovnih pregovora u Ženevi uključuje sedmodnevnu pauzu u borbama od 12. septembra, kada počinje islamski praznik Kurban bajram.

Pored toga, Moskva i Vašington će ubuduće dogovarati vazdušne udare po pozicijama militanata, kao i zone u kojima neće biti bombardovanja, a gde se nalazi lokalna opozicija, a dogovoreno je i da se konačno razdvoje predstavnici opozicije od terorista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala