De Mistura: Sirijski pregovori mogući već u oktobru

© REUTERS / Denis BalibouseSpecijalni izaslanik UN za Siriju Stafan De Mistura
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan De Mistura - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura siguran je da će dogovor o primirju u Siriji, koji su postigli SAD i Rusija, doprineti da se obnovi politički dijalog već u oktobru.

„Retko viđam tako odlučnu politiku rešavanja problema kao što su to pokazali SAD i Rusija u vidu borbe protiv DAEŠ-a i završetka sirijskog rata, uprkos nesuglasicama koje imaju po brojnim pitanjima političke strukture u Siriji“, rekao je on.

Demokratske snage Sirije - Sputnik Srbija
Sporazum o primirju daje sirijskoj opoziciji pravo na samoodbranu

Prema njegovim rečima, prva mogućnost za obnovu političkog dijaloga može biti planirani susret 21. septembra na marginama Generalne skupštine UN, gde će zajedno sa generalnim sekretarom oni koji budu zainteresovani moći da razgovaraju na temu Sirije.

„Mislim da ne grešim ako kažem da je početak oktobra realan datum za obnovu političkog dijaloga kada je reč o Siriji. Naravno, postoji mogućnost da će dijalog trajati neko duže vreme“, rekao je on.

Plan o kojem su se dogovorili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri tokom 14-časovnih pregovora u Ženevi uključuje sedmodnevnu pauzu u borbama od 12. septembra, kada počinje islamski praznik Kurban bajram.

Pored toga, Moskva i Vašington će ubuduće dogovarati vazdušne udare po pozicijama militanata, kao i zone u kojima neće biti bombardovanja, a gde se nalazi lokalna opozicija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala