Jeremić čvrsto na vrhu, ali težak posao tek predstoji

© AFP 2023 / DON EMMERTVuk Jeremić
Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest da je Vuk Jeremić nakon četvrtog kruga glasanja ostao na trećem mestu, i to sa najboljim rezultatom dosad, boljim i od onog kada je bio na drugom mestu, odlična je za sve one koji ga podržavaju ali i za Srbiju, kaže za Sputnjik bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Feodor Starčević.

Raspored se posle ove runde izjašnjavanja u diplomatskim krugovima ocenjuje kao presudan, jer je važno s koje pozicije kandidati ulaze u ključno lobiranje, kada se u Njujorku okupe svetski lideri, na debati u Generalnoj skupštini UN.

Vuk Jeremić - Sputnik Srbija
Jeremić za Sputnjik: Iznenadili smo ulaskom u finale (audio)

Jeremić je, objašnjava Starčević, na trećem mestu, koje je zadržao, dobio devet pozitivnih glasova, jedan više nego kada je bio na drugom mestu, dobio je četiri negativna, što je isti rezultat, i dva neodređena glasa, što je za jedan manje nego u prethodnom krugu glasanja. Prema tome, kaže Starčević, tim rezultatom možemo biti u potpunosti zadovoljni, jer se potvrđuje da Vuk Jeremić ostaje u samom vrhu kandidature za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Starčević navodi da se Jeremić čvrsto drži tog vrha i da trenutni rezultat veoma ohrabruje, ali upozorava da ima još dosta do onog trenutka kada će se konačno odrediti ko će biti generalni sekretar UN.

Starčević kaže da će biti održano još jedno ovakvo, indikativno glasanje 26. septembra. Nakon toga će se preći na glasanja za sam izbor generalnog sekretara, kojih može da bude više. Ukoliko u Savetu bezbednosti neka od stalnih članica glasa protiv nekog od kandidata, glasanje se ponavlja sve dok se SB UN ne usaglasi. Tada, objašnjava Starčević, Savet bezbednosti šalje predlog kandidata na potvrdu Generalnoj skupštini, koja svojim glasanjem formalno usvaja odluku o tome ko će da bude sledeći generalni sekretar UN.

Vodeću poziciju zadržao je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, koji ima 12 „ohrabrujućih“ glasova, dva „ne ohrabruju“ i jedan uzdržan. Na drugom mestu, kao i u prošlom krugu, jeste šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak, sa deset pozitivnih, četiri negativna i jednim neutralnim glasom.

Na četvrto mesto izbio je kandidat Makedonije Srđan Kerim, za koga je glasalo osam članica SB, dok ga sedam nije podržalo. Argentinka Suzan Malkora je na petoj poziciji i ima jedan pozitivan glas manje od Kerima.

Za novog generalnog sekretara UN prijavilo se 12 kandidata, ali su u međuvremenu od trke odustali kandidati Hrvatske i Crne Gore, bivši šefovi diplomatija Vesna Pusić i Igor Lukšić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala