EKSKLUZIVNO: Flota, avijacija, pešadija, Šojgu i... Sputnjik na Krimu (video, foto)

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaCrnomorska flota i Kaspijska flotila učestvuju u strateškim komandno-štabnim vojnim vežbama „Kavkaz 2016“
Crnomorska flota i Kaspijska flotila učestvuju u strateškim komandno-štabnim vojnim vežbama „Kavkaz 2016“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni poligon „Opuk“ na jugu Rusije, na poluostrvu Krim, pretvorio se u pravo bojno polje... Leteli su projektili, rakete, pucalo se na sve strane — na kopnu, na moru, u vazduhu... Misija je ispunjena, zadatak je ispunjen — neprijatelj je odbijen.

Tako bi se u najkraćem moglo opisati ono što se dešavalo na obali Crnog mora, gde ruska vojska sprovodi vojne vežbe pod nazivom „Kavkaz 2016“.

U njima učestvuje čak 12.500 vojnika, avijacija, ratni brodovi, podmornice, borbena tehnika, oklopnjaci, najsavremenije oružje i sredstva veze.

Južni vojni okrug nije slučajno izabran. Danas je to glavni strateški pravac. Teroristi DAEŠ-a (organizacije zabranjene u Rusiji) svakog trenutka se mogu „probuditi“ na Kavkazu i u Centralnoj Aziji. U Crnom moru su se aktivirali NATO saveznici, a na Krimu su prošlog meseca uhapšeni i diverzanti iz Ukrajine.

© Olivera IkodinovićVojne vežbe „Kavkaz 2016“
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“ - Sputnik Srbija
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“

Zvanični Kijev u ovim manevrima vidi provokaciju i vojnu pretnju. Međutim, činjenica je da su ovo redovne vojne vežbe ruske armije, koje su planirane dosta ranije — još u novembru prošle godine. Njihov cilj nije zastrašivanje suseda, niti bilo koga, već redovna provera borbene spremnosti ruske vojske.

Manevri su počeli 5. septembra, a završavaju  se sutra, 10. septembra.

Rusija je obavila i niz provera borbene gotovosti pred ove velike manevre i prošlog meseca je uvežbano brzo prebacivanje teške vojne opreme i vojnika.

© Sputnik / Olivera IkodinovićVojne vežbe „Kavkaz 2016“
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“ - Sputnik Srbija
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“

„Kavkaz 2016“ je poslednja velika vežba za ovu godinu i u njoj je učestvovala morska flota, avijacija, pešadija, artiljerija, desantne jedinice…

Sputnjik je bio na licu mesta u samoj završnici vežbi… Manevre su pratili i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba RF Valerij Gerasimov.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNovinarka Sputnjika na vojnim vežbama na Krimu
Novinarka Sputnjika na vojnim vežbama na Krimu - Sputnik Srbija
Novinarka Sputnjika na vojnim vežbama na Krimu

Vežbu ruske vojske, zajedno sa kolegama iz drugih stranih zemalja, pratio je i jedan od oficira Vojske Srbije.

A ono što je ruska vojska pokazala na „bojnom polju“ je blago rečeno — pravi spektakl. Ruski vojni novinari, koji godinama prate ovakve događaje, rekli su za Sputnjik da  „nikada do sada nisu videli ništa slično“.

© Sputnik / Olivera IkodinovićVojne vežbe „Kavkaz 2016“
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“ - Sputnik Srbija
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“

 

I zaista — svi su ostali bez daha — grmelo je sa svih strana… Tresli su se i zemlja i nebo…

Kako je vreme odmicalo, postajalo je sve uzbudljivije — ratni vojni brodovi Crnomorske flote približavali su se obali, iz čamaca su iskakali ronioci, nebom je letelo na desetine helikoptera i aviona — „migovi“, „suhoji“, „Iljušini“… Spuštali su tehniku i ljudstvo, uništavali su ciljeve…

© Sputnik / Olivera IkodinovićVojne vežbe „Kavkaz 2016“
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“ - Sputnik Srbija
Vojne vežbe „Kavkaz 2016“

Na kopnu su artiljerija i pešadija ispunjavali svoju misiju… Od siline udara nastajao je pravi zemljotres, a more se uzburkalo… Gusti, crni oblaci dima su se poput pečurki širili i podizali ka nebu… Prašina se uvlačila u svaku poru, a u ušima je od buke sve tutnjalo…

Nakon dva sata sve se stišalo i umirilo. Tišinu i mir su sporadično razbijali zvuci helikoptera, koji su nadletali ovaj region…

Kako god bilo, misija  je ispunjena — neprijatelj je savladan. Ruska armija je još jednom pokazala i dokazala svoju (nad)moć i to zašto važi za najbolju u svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala