Propala operacija američkih specijalaca za oslobođenje talaca u Avganistanu

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANPripadnici američkih specijalnih snaga u sirijskoj provinciji Raka
Pripadnici američkih specijalnih snaga u sirijskoj provinciji Raka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalne snage SAD izvršile su neuspešnu operaciju u Avganistanu za oslobođenje dva nastavnika, Amerikanca i Australijanca, koji su kidnapovani u avgustu za vreme terorističkog napada na američkom univerzitetu, javila je televizija „Foks njuz“ pozivajući se na izvore koji su upoznati sa situacijom.
Pripadnici avganistanskih snaga bezbednosti trče prema Američkom univerzitetu u Kabulu, koji su napali naoružani ljudi. - Sputnik Srbija
Jedna osoba poginula, 14 ranjeno na Američkom univerzitetu u Kabulu (foto, video)

Prema njihovim podacima, u toku operacije likvidirano je sedam terorista, ali specijalci nisu našli taoce. Operacija je izvršena ubrzo nakon otmice Amerikanca i Australijanca 7. avgusta.

Ovo nije bio prvi pokušaj oslobađanja talaca. Prethodni je zaustavljen, jer operacija nije dobila odobrenje Bele kuće, precizirala je televizija.

Prema podacima „Foks njuza“, predsednik SAD Barak Obama dao je saglasnost za drugi pokušaj oslobađanja talaca, nakon čega su specijalne snage SAD izvršile napad na sklonište terorista, na nepoznatoj lokaciji u Avganistanu.

Ekslozija u Avganistanu - Sputnik Srbija
Eksplozija u Avganistanu, petoro poginulih

„Stvari su pošle naopako“, rekao je za televiziju izvor upoznat sa operacijom. On je dodao da su se prvog dana specijalci vratili pošto nisu imali naređenja za izvođenje operacije. Drugi izvor je rekao da prvi pokušaj operacije nije uspeo zbog „birokratije u Beloj kući“.

Profesori Američkog univerziteta u Kabulu kidnapovani su 7. avgusta, a za otmicu se sumnjiči grupa Hakani. Na istom univerzitetu se 24. avgusta dogodio teroristički napad u kojem je poginulo 16 osoba, uključujući osam studenata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala