Amerika kroz Specijalni sud hoće da pokori kosovske zvaničnike

© Sputnik / Brankica RistićSrpsko grobnje u Đakovici koje su išarali pripadnici UČK išarano sprejem.
Srpsko grobnje u Đakovici koje su išarali pripadnici UČK išarano sprejem. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postavljanje Amerikanca Dejvida Švendimana za glavnog tužioca samo je potvrda da Vašington želi da utiče i određuje politiku krivičnih progona ratnih zločina na ovim prostorima, smatra dugogodišnji advokat Goran Petronijević.
Dejvid Švendiman - Sputnik Srbija
Ovaj čovek će goniti zločince OVK

SAD su to činile u svim situacijama, kaže on za Sputnjik, počev od Haškog tribunala pa nadalje, a tamo gde nemaju svoje ljude, onda njihove ambasade direktno utiču na tužilaštva.

Kada je reč o samoj instituciji, objašnjava Petronijević, Specijalni sud za ratne zločine OVK počinjene tokom rata na Kosovu osnovan je da bi se pronašao mehanizam kako bi se albanski zvaničnici držali u zavisnosti i poslušnosti prema SAD.

„Ukoliko budu slušali, nijedan albanski zvaničnik se neće pojaviti pred tim sudom, već će se svi ti postupci biti upotrebljeni za peglanje uloge OVK kao terorističke organizacije koju je stvorila i finansirala obaveštajna služba SAD za razbijanje Jugoslavije, dok će kosovski zvaničnici biti pošteđeni bilo kakve odgovornosti“, istakao je on.

Međutim, problem je što svi ti ad hok tribunali, kao što je to slučaj sa ovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, nemaju nikakvu potporu u međunarodnom pravu, upozorava Petronijević.

Milovan Drecun - Sputnik Srbija
Drecun: Važno da Švendiman ne bude pod pritiskom

„Sama činjenica da je formiran poseban sud na Kosovu, a da nije promenjen statut Haškog tribunala kako bi se uključila mogućnost ravnopravnog suđenja potencijalnim zločincima na strani Albanaca, govori da je ovaj sud osnovan samo zato da bi se albanski zločinci zaštitili“, naglašava on.

U slučaju da kosovski zvaničnici ne budu slušali šta im Amerikanci govore, dodaje Petronijević, biće procesuirani, s obzirom da je celokupan mehanizam Suda napravljen tako da će biti upotrebljen kao neka vrsta pritiska kako bi se na ovim prostorima sprovodila zvanična politika SAD.

Sam Švendiman je ranije bio glavni tužilac Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu, a krajem prošle decenije je bio tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je prava na Univerzitetu u Juti 1976. godine, bio je državni tužilac u američkoj državi Juti.

Specijalni sud biće smešten u Hagu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala