Rusija ne namerava da prodaje „Gasprom“

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaSnabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati”
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema nameru da prodaje „Gasprom“ iako je ta kompanija za poslednjih deset godina izgubila 80 odsto kapitalizacije izražene u dolarima.
gasovod Snaga Sibira - Sputnik Srbija
Ruski „Gasprom“ i kineski CNPC grade podvodnu deonicu „Snage Sibira“

„Očigledno je da je ’Gasprom‘ potcenjen. Mi nemamo nameru da ga prodajemo. Sve je to povezano sa specifičnostima ruske ekonomije, sa socijalnom sferom i stanjem u ruskoj energetici“, rekao je Putin u intervjuu za Blumberg.

„Gasprom“ trenutno zapošljava preko 400.000 ljudi i u svojim rukama drži najveća nalazišta gasa u svetu.

Ukupan prihod tog ruskog giganta za poslednjih deset godina iznosio je preko bilion dolara, međutim zbog porasta proizvodnje nafte iz uljanih škriljaca u SAD i ekonomske stagnacije, kapitalizacija „Gasproma“ umanjena je za 80 odsto.

Ruski predsednik je takođe ocenio da je uloga „Gasproma“ u socijalno-ekonomskom smislu izuzetno velika, što ga čini stabilnim državnim koncernom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala