Putin: Narednih dana dogovor Rusije i SAD o Siriji

© AP Photo / Alexei Druzhinin/ Sputnik, Kremlin PoolPredsednik Rusije Vladimir Putin govori na konferenciji za medije u okviru Samita G20 u Handžou na istoku Kine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na konferenciji za medije u okviru Samita G20 u Handžou na istoku Kine. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je na konferenciji za medije u okviru samita G20 u Kini, rekao da će uskoro doći do normalizacije odnosa sa SAD i da u narednih nekoliko dana očekuje dogovor u vezi sa Sirijom.

Rad na samitu G20 u Kini bio je uspešan i odražavao je interese svih zemalja, uključujući i Rusiju, rekao je ruski predsednik.

Lideri 20 najvećih svetskih ekonomija okupili su se u kineskom Hangdžou na dvodnevnom samitu koji je usmeren na izgradnju inovativne, ojačane, međusobno povezane i inkluzivne svetske ekonomije.

„Što se tiče rada, on je bio potpuno ozbiljan i sadržajan. Zaista odražava interese svih, ’dvadeset‘ zemalja, uključujući i Rusiju. Ove godine, na predlog kineske strane, fokusirali smo se na ključna pitanja današnjice“, rekao je ruski lider.

Ruski predsednik je rekao da se nada da će doći do potpune normalizacija odnosa sa SAD.

„Nadam se da će se to jednom dogoditi (razgovor o sankcijama) i normalizacija, normalizacija odnosa u punom formatu, uključujući i sa Sjedinjenim Državama, koje su, svakako, za nas veoma važan partner. Iako je trgovinski promet sa Sjedinjenim Državama minimalan“, istakao je Putin.

„Što se tiče tema o kojima smo zaista razgovarali, prva je Sirija. I naša moguća saradnje u tom pravcu. I SAD i Rusija zainteresovane su za borba protiv terorizma“, rekao je Putin na konferenciji za medije u okviru samita G20 u kineskom Hangdžou, odgovarajući na pitanje koje su teme razmatrane tokom sastanka Vladimira Putina sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

„Osećam interes predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Čini mi se da on potpuno iskreno nastoji da postigne rezultate u borbi protiv terorizma i rešavanje sirijskog sukoba“, istakao je Putin.

Predsednik Rusije je izjavio da se nada da će se narednih dana postići dogovor sa SAD o Siriji, ali je prerano govoriti o nekim parametrima.

„Čini mi se da je prerano govoriti o nekim parametrima našeg dogovora, ali se veoma nadam se da će, ako dogovor bude postignut, a imam razloga da verujem da to može da se desi u narednih nekoliko dana, naš zajednički rad sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorističkih organizacija, uključujući i u Siriji, biti znatno poboljšan i intenziviran“, zaključio je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je tokom razgovora na G20 sa američkim predsednikom Barakom Obamom samo kratko dotaknuta tema sankcija, ali „ja ne vidim smisla za slične diskusije. Nismo mi inicirali uvođenje sankcija. Mislim da je razgovor o ovim pitanjima stvar budućnosti, ako ikada dođe do razgovora“, istakao je Putin na konferenciji za medije.

Nema „crvenih linija“ u pregovorima sa Japanom

Što se tiče odnosa sa Japanom, stvaranje povoljnih uslova za rešavanje bilo kakvih pitanja, uključujući i zaključivanje mirovnog sporazuma, izuzetno je važno, izjavio je ruski predsednik.    

Govoreći na konferenciji za medije Putin je pozvao da se ne traže „crvene linije“ u pregovorima sa Japanom oko Kurilskih ostrva, već da, umesto toga, jedni drugima krenu u susret.

„Hajde da ne tražimo ’crvene linije‘, hajde da ne idemo u ćorsokak, već da idemo kroz otvorene ulice, u kojima je kretanje u različitim smerovima, u obe strane“, odgovorio je Putin na pitanje novinara gde je „crvena linija“ u pregovorima sa Japanom oko Kurilskih ostrva.

Japan pretenduje na ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Stav Moskve je da su južna Kurilska ostrva ušla u sastav SSSR-a nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuću međunarodnu formu, ne može biti doveden u pitanje.

Odnosi Rusije i Turske

Rusija očekuje rezultate istrage smrti pilota ruskog aviona Su-24 koje sprovode turske vlasti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je podsetio da je u Turskoj uhapšen pilot koji je oborio ruski avion Su-24, kao i čovek koji je na teritoriji Sirije pucao po našim pilotima koji su se katapultirali.

„Sada čujemo da je ovaj incident prošao bez ikakvih sankcija turskog rukovodstva sa ciljem da se zakomplikuju odnosi i to su uradili ljudi koji su kasnije pokušali da izvrše državni prevrat. Mi to ne znamo, čekamo istragu koju vrše turske vlasti“, istakao je Putin.

Rusija podržava stav Kine o Južnom kineskom moru

Rusija podržava stav Kine o odluci haškog arbitražnog suda o Južnom kineskom moru, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za medije u okviru Samita G20 u Kini.

„Mi se solidarišemo sa Kinom i podržavamo njen stav o ovom pitanju, da ne prizna odluku ovog suda… To nije politički stav već čisto pravni, i sastoji se u tome da bilo koji arbitražni postupak treba da iniciraju strane u sporu, a arbitražni sud mora da sasluša argumente i stavove strana u sporu. Kao što je poznato, Kina se nije obraćala Arbitražnom sudu u Hagu i njen stav tamo niko nije slušao. Kako onda mogu da se priznaju te odluke? Mi podržavamo stav Kine o tome“, istakao je Putin.

Arbitražni sud u Hagu je 12. jula odlučio da Kina nema osnov za teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru u okviru linije od devet tačaka. Sud je, takođe, odlučio da sporne teritorije arhipelaga Spratli nisu ostrva i da ne obrazuju specijalnu ekonomsku zonu. Kina je odgovorila da odluku suda ne smatra pravosnažnom, da je ne priznaje i ne prihvata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala