Bez nuklearnog oružja Severna Koreja bi odavno doživela sudbinu Sirije

© REUTERS / KCNASevernokorejski lider Kim Džong Un
Severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedini cilj korejskog nuklearnog oružja je odvraćanje. Moskva će jačati odnose sa Pjongjangom. Severna Koreja će postati futuristička socijalistička zemlja. Koreje će se kad-tad ujediniti, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik Alehandro Kao da Benos, koji je poznat kao „ambasador“ Severne Koreje na Zapadu.
Severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Severna Koreja: Uništićemo američke baze u Tihom okeanu

Specijalni predstavnik Komiteta za kulturne veze sa inostranstvom Severne Koreje Alehandro Kao da Benos je poznat kao „ambasador Severne Koreje na Zapadu“. Korejci ga zovu Čo Son Il — „Koreja je jedinstvena“.

Iako se Benos rodio u Španiji, 10.000 kilometara udaljenoj od Pjongjanga, on je utrošio dve decenije svog života na poboljšanje ugleda režima porodice Kim na Zapadu.

Nedavno je Benos otvorio kafić „Pjongjang“ u svom rodnom gradu Taragoni — to je jedini lokal na Zapadu u kojem čovek može da sazna više o Severnoj Koreji i da uživa u njenoj atmosferi.

Na pitanje zašto brani severnokorejski politički sistem, Benos kaže da je sebe sa samo 16 godina smatrao komunistom i da je znao da u Madridu živi nekoliko porodica iz Severne Koreje.

„Tada sam bio spreman da živim u ovoj zemlji i da dam doprinos revoluciji“.

„Ambasador Severne Koreje“ kaže da mu se u ovoj zemlji sviđaju Džuče ideja, kultura, filozofija i duhovnost.

Komentarišući zajednički selfi koji su na Igrama u Riju napravile gimnastičarke iz Severne i Južne Koreje, sagovornik Sputnjika kaže da je to pravi dokaz da su Korejci jedinstven narod i da je ujedinjenje moguće.

​Takođe, Benos smatra da se time šalje poruka SAD da prestanu sa okupacijom južnog dela korejskog poluostrva, koja traje od završetka Drugog svetskog rata.

„Za 25 godina, Demokratska Narodna Republika Koreja će postati veoma razvijena i futuristička zemlja, sa očuvanim socijalističkim sistemom. Takođe, mislim da će njena ekonomija biti samoodrživa. Severna Koreja neće koristiti kapitalistički ekonomski model, nalik kineskom, jer bi to značilo kraj njene nezavisnosti. Bez svake sumnje, Koreje će se ujediniti, ali sve zavisi od naroda Južne Koreje, koji bi trebalo da izabere naprednog predsednika i stranke koji ne bi bili pod kontrolom SAD“, ističe Benos.

Sagovornik Sputnjika kaže da je vojni nuklearni program garant opstanka Severne Koreje.

„Da ova zemlja nije imala nuklearno oružje, ona bi odavno doživela sudbinu Iraka, Libije ili Sirije. Ove zemlje cu izgubile stabilnost, resurse i budućnost pod bombama. Jedini cilj korejskog nuklearnog oružja je odvraćanje, jer Koreja ima pravo da brani sopstvenu teritoriju i građane“.

Prema mišljenju Benosa, zbog američke ekspanzije Rusija će ponovo jačati veze i razvijati odnose sa Severnom Korejom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala