Lider DNR-a za kompromis sa Kijevom

© Sputnik / Egor Eremov / Uđi u bazu fotografijaŠef DNR Aleksandar Zaharčenko
Šef DNR Aleksandar Zaharčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko nabrojao je uslove pod kojima su mogući direktni razgovori sa Kijevom i naglasio da DNR ima niz predloga koji mogu da pomognu da se nađe kompromis.
Igor Plotnicki - Sputnik Srbija
Lider LNR: Kijev da oslobodi sve zarobljenike

Ranije je Zaharčenko izjavio da DNR ima predlog za novi format pregovora o Donbasu: „Dva na tri“, uz učešće strana u sukobu i posrednika, jer je „normandijski format“ (Francuska, Nemačka, Ukrajina i Rusija) zastareo.

„Nakon pokušaja diverzije na Krimu, Kijev je izbačen iz (normandijske) ’četvorke‘. U ovom trenutku postoje tri posrednika i dve strane u sukobu“.

„Sledeća faza, ako bi je Evropa priznala, a obavezna je da prizna, jeste da mi treba da sednemo za pregovarački sto direktno sa Kijevom. Dve su strane u sukobu: sa jedne strane su Donjeck i Lugansk, a sa druge je Kijev. Sedimo i razgovaramo. A Evropa i Ruska Federacija pomažu da se to pitanje reši“, istakao je Zaharčenko.

On je naglasio da su predstavnici DNR-a spremni da sednu za pregovarački sto sa Kijevom i da su već pripremili niz predloga koji će pomoći da se dođe do uzajamnog razumevanja.

„Da Kijev nije bio tako politički angažovan, mislim da bismo našli kompromis“, dodao je Zaharčenko.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala