„Velika sedmorka“ spremna da razgovara sa Rusijom

© AP Photo / Tobias SchwarzNemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer
Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učesnici „Velike sedmorke“ spremni su da razgovaraju sa Rusijom o njenom povratku u G8 u slučaju napretka u situacijama u Donbasu i Siriji, rekao je nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu za novinsku mrežu „Redakcions necverk Dojčland“.
G7 – zastave - Sputnik Srbija
Bivši premijer Japana: Rusija treba da se vrati u G8

„Sukobi u Siriji i Ukrajini pokazuju da isključivanje Rusije iz uskog pregovaračkog formata najvećih svetskih ekonomija nije u našim interesima… Ukoliko se konačno pojavi značajan napredak u istočnoj Ukrajini i na pregovorima o primirju u Siriji, partneri G7 spremni su da o tome razgovaraju sa Moskvom“, istakao je Štajnmajer.

„Ključ za povratak u G8 nalazi se u rukama Moskve“, dodao je on.

Forum ekonomski razvijenih sila od 1998. godine je predstavljao „osmorku“, ali su 2014. godine zbog događaja na Krimu članovi kluba odlučili da ne idu na naredni samit u Sočiju, već su se okupili bez Rusije u Briselu. Trenutno „Grupu sedam“ čine Nemačka, SAD, Kanada, Japan, Francuska, Velika Britanija i Italija.

Moskva siti - Sputnik Srbija
Šta će Rusiji G8?!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće preduzimati nikakve korake da se vrati u G8. On je dodao da zapadni partneri „već sebe ubeđuju da Rusiju treba vratiti u ’osmorku‘“.

Krim je ponovo postao ruski region nakon referenduma sprovedenog nakon državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je više od 95 odsto stanovnika poluostrva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala