Rusefova svojim pristalicama: Ne dajte me!

© AFP 2023 / EVARISTO SADilma Rusef
Dilma Rusef - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dilma Rusef, koja je smenjena sa mesta predsednice Brazila, tokom govora u prestonici zemlje Braziliji pozvala je svoje pristalice da se bore protiv te odluke Senata. U isto vreme, Mišel Temer, koji je ranije vršio dužnost potpredsednika Brazila, stupio je na dužnost predsednika te južnoameričke države.
Dilma Rusef predsenica Brazila - Sputnik Srbija
Dilma Rusef više nije predsednica Brazila

„Obraćam se onima koji su za mene glasali na izborima. Ne prekidajte borbu! Predlažem svima da se bore za uspostavljanje demokratije“, rekla je Rusefova, nazvavši svoju smenu državnim pučem. 

„Ova odluka će ući u istoriju kao jedna od najvećih nepravdi. Mi ćemo se žaliti svim mogućim institucijama“, navela je Rusefova.

Advokati Rusefove su već pripremili dve žalbe. Dokumenti će biti upućeni Federalnom vrhovnom sudu Brazila. U jednoj od žalbi ukazuje se na kršenja procesa, a u drugoj se insistira na nedostatku osnova za smenu.    

Nakon trodnevne diskusije većina brazilskih senatora je glasala danas za konačnu smenu Rusefove sa predsedničke funkcije. Za smenu je glasao 61 senator, a protiv je bilo 20 senatora. Rusefova nije izgubila pravo na političko delovanje u narednih osam godina. 

Nakon te odluke Venecuela i Bolivija su najavili povlačenje svojih ambasadora iz Brazila nazvavši smenu Rusefove „pučem“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala