Novi recept za „bosanski lonac“

© AP Photo / Amel EmricMladići sa zastavama BiH
Mladići sa zastavama BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li je „bosanskom loncu“, specijalitetu smućkanom u Dejtonu, vreme za popravljanje recepta pošto se posle 21 godinu pretvorio u običnu papazjaniju? Referendum u Republici Srpskoj samo je ogoleo da je reč o nefunkcionalnoj zajednici u kojoj su svi nezadovoljni, ali i histerični strah Sarajeva da bi BiH specijalitet mogao da bude skinut sa menija.

Nema ko se ovih dana ne bavi referendumom RS, odnosno situacijom u BiH. Predsednik Predsedništva BiH, sve partije i institucije u oba entiteta, garanti Dejtonskog sporazuma — Hrvatska i Srbija, do raznih međunarodnih „faktora“, visokog predstavnika za BiH i neizbežnog Saveta za implementaciju mira (PIK). U najkraćem. Nabrajanje bi potrajalo. A narod bi rekao, puno babica — kilavo dete.

I ništa ne bi bilo sporno da dejtonsko dete nije raslo 21 godinu i da stvari nisu više kao što su bile. I da ne računamo 25 godina RS. Dejtonski entitet Republika Srpska je uistinu pregurao punoletstvo, pa čak i po američkim merilima i učvrstio svoju poziciju onako kako to očigledno niko, osim Srba, nije želeo, niti na to računao.

Centar Banjaluke - Sputnik Srbija
Odustajanje od referenduma u RS daće vetar u jedra nestabilnosti

Glavni i dežurni „krivac“ za sve što ne valja u BiH predsednik RS Milorad Dodik je ovih dana to sažeo u jednu rečenicu u koju je sve stalo:

„Ima nečeg što njima više smeta od referenduma, smeta im postojanje vlasti (u RS).“

I to je to. Kasno su shvatili da je greška u koracima načinjena u Dejtonu kada je udaren temelj RS. A ona se otela kontroli iskoristivši to što joj je Dejtonski sporazum garantovao. Da bude svoja. Za razliku od drugog entiteta koji se još traži.

I treći entitet?

Bošnjaci su uglavnom zagledani u famoznu međunarodnu zajednicu sa pustim obećanjem o unitarnoj BiH i njihovom glavnom ulogom u njoj, a Hrvati u maticu.

Da li je „bosanskom loncu“, specijalitetu smućkanom u Dejtonu, vreme za popravljanje recepta pošto se posle 21 godinu pretvorio u običnu papazjaniju? Referendum u RS samo je ogoleo da je reč o nefunkcionalnoj zajednici u kojoj su svi nezadovoljni, ali i histerični strah Sarajeva da bi BiH specijalitet mogao da bude skinut sa menija.

Stiglo se dotle da ne samo da nema unitarne BiH, već Hrvati sve češće potežu pitanje trećeg entiteta.

Tako je ovih dana ponovo oživela ideja hrvatske republike Herceg-Bosne.

„Bez organizovanosti hrvatskog naroda u Bih nećemo ostvariti našu trajnu težnju — apsolutnu, ustavnu i svaku drugu teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost“, rekao je predsednik HDZ BiH Dragan Čović prilikom obeležavanja 23. godišnjice od osnivanja Herceg-Bosne.

Bosna i Hercegovina - Sputnik Srbija
Prošlo je vreme međunarodne zajednice, referenduma će biti

Za Bošnjake ona, međutim, nije moguća političkim sredstvima i na miran način, ocenio je dekan FPN-a u Sarajevu Šaćir Filandra.

A Ivo Miro Jović, bivši visoki funkcioner bosanskog HDZ-a, sada profesor prava u Banjaluci, u razgovoru za Sputnjik ne krije da bi za Hrvate bilo dobro da imaju svoj entitet, ali isto tako kaže da je dobro i što je Dejtonski sporazum potpisan.

„Ključna je stvar da u BiH postoje tri konstitutivna naroda i to piše i u preambuli Ustava i Dejtonskog ugovora, a mi imamo nemoguću misiju — jednu državu, dva entiteta i tri naroda, kao da je neko namerno pravio da od toga ne bude — ništa“, naglašava Jović.

Dodik je juče izjavio da nema ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet u BiH. Komentarišući mogućnost da BiH bude unija tri države, Dodik kaže da bi to mogla da bude i da je to jedini izlaz da se ne raspadne.

Referendum bez referenduma

I tako se napravi priča o referendumu bez referenduma.

„Stvar je veoma jasna. Mi nismo čuli nijednu ozbiljnu, formalnu i suštinsku primedbu koja bi išla za tim da ospori referendumsko pitanje i održavanje referenduma“, primetio je Dodik.

Referendum je došao kao zgodan izgovor za još jedan pritisak na Srbe kojim je, po meri Sarajeva, zamaskirana suštinska priča o budućnosti BiH, države koja sve više pokazuje da to sve manje jeste.

Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Izetbegović: Podrška RS doneće štetu Rusiji

A zgodno je bilo i jednim udarcem udariti dve muve. Srbija kao garant Dejtona, našla se u nezavidnoj situaciji. Šta god da uradi biće u minusu. Bilo da poljulja teško uspostavljene veze sa Zapadom i stane na stranu RS koja je po pitanju referenduma pokazala političko jedinstvo, bilo da uskrati podršku Srbima preko Drine što nikada nije valjalo.

Došlo se do apsurda da oni koji su koliko juče prekinuli istragu o napadu na premijera Srbije u Srebrenici, označivši ga maltene za krivca što je do toga došlo, danas sve nade polažu u Vučića da će „urazumiti“ Dodika.

O apsurdu govori i univerzitetski profesor u Banjaluci dr Emil Vlajki.

„Izgleda apsurdno, ali ako BiH opstane, to će suštinski biti zasluga Milorada Dodika. Ozbiljno je načeo kolonijalnu upravu nad Bosnom i Hercegovinom. Ali, umesto da Dodiku za taj uspeh odaju priznanje, sluge kô sluge, ni ne haju za vlastitu državu u koju se toliko, patetično, kunu, gledajući šta će im reći strani gospodari“, napisao je Vlajki u otvorenom pismu.

A „međunarodni faktor“ je po ko zna koji put brdom fraza zasuo RS i Srbe da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, pa i regionu, nijednom rečju ne objasnivši čime, kako i šta su to pogrešno uradili.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik pozvao Bošnjake, Hrvate i Srbe da krenu ispočetka

Preporuku PIK-a upućenu RS da odustane od referenduma Jovan Kovačić, osnivač i predsednik tink-tank organizacije „Ist-vest bridž“, ocenio je kao dolivanje ulje na vatru.

„Preko Bosne i Hercegovine prelamaju se sukobljeni interesi Istoka, Zapada i Bliskog istoka, zbog čega je mogućnost velike havarije ogromna“, upozorio je Kovačić.

On je međunarodnoj zajednici poručio da mora da se pozabavi uzrokom svih problema, a da bi to uradila kako treba mora da bude poptuno objektivna i nikako ne sme da bude ni na čijoj strani, jer je to jedini način da se dođe do pravog rešenja.

Dodik je ulogu takozvane međunarodne zajednice slikovito objasnio. Smešno je, kaže, kada britanski ambasador dođe i pravi neku koheziju u BiH, a njegova zemlja izlazi iz EU.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala