Šta to šušti u svemiru

© PixabaySvemir
Svemir - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Radio-teleskop u Rusiji otkrio je snažan signal iz svemira iz smera zvezde HD164595, udaljene 95 svetlosnih godina od Zemlje, piše AFP.
Svemir, gravitacioni talasi - Sputnik Srbija
#SputnjikIntervju: Šta nam poručuje glas iz dubokog svemira (audio)

Iako je teleskop RATAN-600 signal zabeležio još prošle godine, to je tek sada obelodanjeno, i odmah je zagolicalo maštu naučnika.

„Niko ne tvrdi da je reč o delu vanzemaljske civilizacije, ali to svakako vredi istražiti“, rekao je Pol Glister, autor portala „Kentauri drims“, koji pokriva istraživanja dubokog svemira.

Zvezda iz čijeg smera je signal došao ima najmanje jednu planetu, ali stručnjaci bez izuzetka kažu da je prerano spekulisati o značenju signala i odakle je on zapravo došao. Ipak, smatraju da je dovoljno „provokativan“ da naučnici koji rade na RATAN-600 teleskopu žele konstantno posmatraju deo svemira iz kojeg je došao.

„Ako je reč o izotropnom svetlosnom snopu, za tako nešto bila bi sposobna samo civilizacija tipa Karadšev II (reč je o skali stepena tehnološkog razvoja civilizacije, koju je predložio ruski astronom Nikolaj Karadšev, a na kojoj tip II može koristiti energiju cele zvezde u čijoj se blizini nalazi. Tip III bi npr. mogao koristiti energiju cele galaksije, dok bi tip I mogao koristiti samo energiju koja sa zvezde stiže na njihovu planetu)“, rekao je Glister.

„Ako bi se pak radilo o uskom signalu fokusiranom na naš solarni sistem, radilo bi se o tehnologiji koja je dostupna civilizaciji tipa Kardašev I, bliskoj našim mogućnostima“, kaže Glister.

AFP piše da se očekuje da ovaj signal, zabeležen na frekvenciji od 11 gigaherca, bude jedna od tema na simpozijumu uglednih astronoma koji će uskoro biti održan u meksičkoj Gvadalahari.

Međutim, neki stručnjaci smatraju da ne bi trebalo da se prerano veselimo signalu, budući da postoji mogućnost da se radi o nekom obliku komunikacije između određenih satelita u Zemljinoj orbiti i „stanica“ na površini.

„Svakako bih pratio o čemu se radi, ali ne bih celu priču preuveličavao jer se potencijalno radi o nečemu što je vojnog porekla“, smatra Nik Sucef, astronom Univerziteta u Teksasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala