Moguć susret Obame i Putina na samitu G20 u Kini

© AFP 2023 / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / POOLPredsednici Rusije i Amerike Vladimir Putin i Barak Obama
Predsednici Rusije i Amerike Vladimir Putin i Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća ne isključuje mogućnost da se predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin sretnu na marginama samita G20 koji se održava u septembru u Kini, izjavio je savetnik američkog predsednika za spoljnu politiku Ben Rouds.

„Susret nije u planu, iako na takvim samitima pokušavamo da iskoristimo svaku mogućnost kako bi lideri proveli određeno vreme zajedno, pogotovu u svetlu dešavanja u Siriji i Ukrajini“, rekao je on.

Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija
Putin i Đinping sastaće se na marginama samita G20

Iako je rekao da ne zna hoće li se dvojica lidera sastati, Rouds je istakao da će se mogućnost za susret svakako pojaviti.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je Moskva spremna za susret dvojice lidera.

Istovremeno, iz Bele kuće je saopšteno da će se Obama na marginama samita sastati sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i to u nedelju, 4. septembra.

Kako je navedeno, Obama želi da sa Erdoganom razgovara o nedavnom pokušaju puča u Turskoj, zajedničkoj kampanji protiv DAEŠ-a, naporima za unapređenje mira u Siriji i odgovorima na izbegličku krizu.

Obama će u Kinu na samit G20 doputovati u subotu, što će verovatno biti njegova poslednja zvanična poseta Aziji kao predsednika SAD, a tom prilikom sastaće se i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o bezbednosti i klimatskim promenama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala