Knežević: Nudili smo Rusima Petrohemiju, Azotaru, MSK

© Tanjug / Sava RadovanicGoran Knežević
Goran Knežević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je tokom posete Sankt Peterburgu ruskoj delegaciji ponudio da uzmu učešće u restrukturiranju i oporavku „Petrohemije“, „Azotare“ i MSK, prenosi „Kurir“.

Govoreći o razlozima zašto bi Rusi bili zainteresovani za ove firme, Knežević je u izjavi „Kuriru“ rekao da je NIS najveći poverilac „Petrohemije“, dok je „Gaspromnjeft“ većinski vlasnik NIS-a.

Ruski operater mobilne telefonije MTS - Sputnik Srbija
Rusi zainteresovani za „Telekom“

Osnovna sirovina koju „Petrohemija“ koristi je primarni benzin, dodao je, a proizvodi ga NIS-ova rafinerija u Pančevu.

„Mi im nudimo da zajednički osposobimo ’Petrohemiju‘ kako bi u budućnosti bila zdrava i profitabilna kompanija. Na isti način nudimo i da uzmu učešće u ’Azotari‘ i MSK“, rekao je Knežević za ovaj list.

Kako je objasnio, država nudi ruskim firmama i druga preduzeća koja su u privatizaciji, a sve pod istim uslovima pod kojima ih je nudila i ostalima.

Upitan zašto bi to sada zanimalo Ruse, Knežević je odgovorio da Srbija ima povoljnije ekonomske odnose prema EU i drugim zemljama, odnosno slobodnu trgovinu.

Ministar privrede je objasnio da je tokom posete Sankt Peterburgu bilo reči o tome na relaciji država—država, a sada bi ruska strana trebalo da razgovara sa svojim firmama.

„Da pokušamo da napravimo posao, na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Knežević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala